03 Mar. 2023

АМІНОКИСЛОТИ: світле синтетичне майбутнє

    Синтетичні амінокислоти збільшили свою присутність у раціонах свиней і птиці. Застосовуючи вимірювання засвоюваності амінокислот клубової кишки для різних інгредієнтів корму, дієтологи можуть складати рецептури ще точніше. Використання синтетичних амінокислот, які, відповідно до звіту ФАО ООН, були вперше вироблені близько 4 десятиліть тому, продовжує збільшуватися в кормах як для курчат-бройлерів, так і для свиней з кількох важливих причин. Одна з них полягає в тому, що вони допомагають підтримувати стійке тваринництво. Включення амінокислот може знизити кількість сирого білка  і дозволити краще використовувати поживні речовини, тим самим зменшуючи забруднення азотом через відходи тварин. Вони також забезпечують більшу гнучкість у заміні соєвих бобів і соєвого шроту, вирощування яких спричинило значне знищення тропічних лісів. І в наш час амінокислоти можна виробляти у великих обсягах.

    Птахівництво – найбільший ринок збуту. Згідно зі звітом Research & Markets за 2021 рік, корми для птиці є найбільшим ринком збуту амінокислот серед усіх категорій кормів. У 2020 році м’ясо птиці споживало 44% світового  обсягу, і, як очікується, до 2026 року  він зростатиме щорічно на 6,5% і досягне прогнозованих 3,3 мільйона метричних тон. Свині є другою за величиною категорією – 37%, а аквакорм  – на третьому.

    Доктор Джанет Ремус, старший   технічний директор Danisco US, зазначає, що, хоча існують відмінності в потребах амінокислот для свиней і птиці (вік тварин також може впливати на потреби в амінокислотах),  метіонін, треонін і лізин є трьома основними амінокислотами, що використовуються для обох видів. Компанія Evonik прогнозує темпи зростання від 4 до 5% до 2030 року для всіх трьох цих амінокислот. Доктор  Ремус пояснює, що розширення включення амінокислот у корм було підтримано завдяки вимірюваню перетравності амінокислот клубової кишки для різних інгредієнтів корму та як основи для потреб у поживних речовинах у раціонах як свиней, так і птиці. За її словами, ця система дозволяє більш точно оцінювати потреби тварин у кожній амінокислоті. Додавання амінокислот в нові продукти, які з’являться на ринку, допоможе дієтологам додатково оптимізувати харчові незамінні амінокислоти для свиней і птиці.

    Ринок метіоніну суттєво зріс у 2019 та 2020 роках, пояснює д-р Стефан Мак, керівник відділу маркетингу послуг з харчування тварин компанії Evonik. За словами доктора Мак, це пов’язано з безпрецедентним переходом Китаю від споживання свинини до споживання м’яса птиці в результаті руйнівних втрат свиней у Китаї від широко поширеної африканської чуми свиней. Доктор Мак зазначає: «DL-метіонін є першою лімітуючою незамінною амінокислотою у птиці і лише четвертою лімітуючою амінокислотою у свиней, середня норма добавки DL-метіоніну в корм для бройлерів часто в 4 рази вища, ніж у кормах для свиней».

    І оскільки лізин, треонін і триптофан є першою, другою, третьою лімітуючими незамінними амінокислотами  у свиней, попит на них знизився за останні 2 роки. А от попит на валін стабільний, оскільки він, як правило, однаково доповнює корми для свиней і птиці. Третина світового ринку метіоніну становить рідкий аналог гідроксиметіонін, повідомляє доктор Мак, тоді як решту становить DL-метіонін (включаючи L-метіонін), «відображаючи чітку перевагу кінцевих користувачів до більш універсального та надійного продукту, особливо з точки зору біоефективності». Забігаючи наперед, доктор Мак зазначає, що попит на метіонін, ймовірно, зростатиме разом із зростанням глобального населення та відповідним очікуваним збільшенням попиту на доступний, безпечний та стійкий тваринний білок. «Сталий у цьому контексті означає подальше зменшення екологічного сліду, викидів CO 2 та виділення азоту за допомогою концепцій сталого харчування, — пояснює  він, — що робить метіонін незамінним  у сучасному тваринництві».

    Дослідження «Прогрес амінокислотного харчування для зниження білка в раціоні птиці», опубліковане в квітні 2021 року, показало, що комбікорм з метіоніном та іншими амінокислотами може призвести до зниження вмісту сирого білка в раціонах  для  бройлерів більш ніж на 20% (зменшення споживання азоту). Це також може призвести до  зниження споживання соєвого шроту більш ніж на 50%. Доктор Мак зазначає, що залежно від того, які альтернативи вибрано для заміни соєвого шроту, «використання добавок амінокислот може рухатися в тому чи іншому напрямку». Наприклад, якщо використовується більше ріпакового шроту, то потрібно менше метіоніну.

    Олів’є Гестін, менеджер напрямку «Птахівництво» ADM Animal Nutrition, пояснює, що на попит на амінокислоти в кормах для бройлерів, окрім проблем стійкості, пов’язаних із соєвим  шротом, впливає нестабільність цін на інгредієнти корму та обмежена доступність інгредієнтів корму без ГМО. Як й інші компанії з харчування  тварин,  ADM «досліджує альтернативи для зниження рівня білка без зниження продуктивності тварин, і ми розширюємо наші знання про вплив  різних амінокислот. Ми вимірюємо продуктивність тварин, включаючи середньодобовий приріст, споживання корму та швидкість засвоєння корму, а також функціональний вплив амінокислот, наприклад, під час теплового стресу або після вакцинації». Що стосується свиней, менеджер  напрямку «Свинарство» ADM  Сільвен Лебас пояснює, що використання амінокислот зросло в першу чергу, тому що зросла доступна кількість для їх купівлі. По-друге, це вплив на продуктивність тварин. «Амінокислоти можуть підтримати  зусилля, спрямовані на зменшення ліків та антибіотиків, хоча все рівно потрібно контролювати співвідношення  неперетравлюваних білків, що надаються амінокислотами, щоб не втрачати продуктивність тварин». По-третє, сильна еволюція ринку  кормів робить альтернативи соєвому  білку цікавішими.  В результаті прогноз потреби в амінокислотах залишається високим. В рамках дослідження кормів для свиней компанія ADM реалізує проєкт  підвищення цінності протеїну свинями. «Ми досліджуємо, як налаштувати  споживання білка, щоб задовольнити потреби тварин на кожному етапі життя, – повідомляє Лебас. – Ми також досліджуємо, як споживання білка свиноматкою може вплинути на якість її молока, що допоможе вирішити проблеми добробуту поросят і покращити здоров’я їх травлення в перші дні життя».

    За матеріалами AllaboutFeed   

    Синтетичні амінокислоти збільшили свою присутність у раціонах свиней і птиці. Застосовуючи вимірювання засвоюваності амінокислот клубової кишки для різних інгредієнтів корму, дієтологи можуть складати рецептури ще точніше. Використання синтетичних амінокислот, які, відповідно до звіту ФАО ООН, були вперше вироблені близько 4 десятиліть тому, продовжує збільшуватися в кормах як для курчат-бройлерів, так і для свиней з кількох важливих причин. Одна з них полягає в тому, що вони допомагають підтримувати стійке тваринництво. Включення амінокислот може знизити кількість сирого білка  і дозволити краще використовувати поживні речовини, тим самим зменшуючи забруднення азотом через відходи тварин. Вони також забезпечують більшу гнучкість у заміні соєвих бобів і соєвого шроту, вирощування яких спричинило значне знищення тропічних лісів. І в наш час амінокислоти можна виробляти у великих обсягах.

    Птахівництво – найбільший ринок збуту. Згідно зі звітом Research & Markets за 2021 рік, корми для птиці є найбільшим ринком збуту амінокислот серед усіх категорій кормів. У 2020 році м’ясо птиці споживало 44% світового  обсягу, і, як очікується, до 2026 року  він зростатиме щорічно на 6,5% і досягне прогнозованих 3,3 мільйона метричних тон. Свині є другою за величиною категорією – 37%, а аквакорм  – на третьому.

    Доктор Джанет Ремус, старший   технічний директор Danisco US, зазначає, що, хоча існують відмінності в потребах амінокислот для свиней і птиці (вік тварин також може впливати на потреби в амінокислотах),  метіонін, треонін і лізин є трьома основними амінокислотами, що використовуються для обох видів. Компанія Evonik прогнозує темпи зростання від 4 до 5% до 2030 року для всіх трьох цих амінокислот. Доктор  Ремус пояснює, що розширення включення амінокислот у корм було підтримано завдяки вимірюваню перетравності амінокислот клубової кишки для різних інгредієнтів корму та як основи для потреб у поживних речовинах у раціонах як свиней, так і птиці. За її словами, ця система дозволяє більш точно оцінювати потреби тварин у кожній амінокислоті. Додавання амінокислот в нові продукти, які з’являться на ринку, допоможе дієтологам додатково оптимізувати харчові незамінні амінокислоти для свиней і птиці.

    Ринок метіоніну суттєво зріс у 2019 та 2020 роках, пояснює д-р Стефан Мак, керівник відділу маркетингу послуг з харчування тварин компанії Evonik. За словами доктора Мак, це пов’язано з безпрецедентним переходом Китаю від споживання свинини до споживання м’яса птиці в результаті руйнівних втрат свиней у Китаї від широко поширеної африканської чуми свиней. Доктор Мак зазначає: «DL-метіонін є першою лімітуючою незамінною амінокислотою у птиці і лише четвертою лімітуючою амінокислотою у свиней, середня норма добавки DL-метіоніну в корм для бройлерів часто в 4 рази вища, ніж у кормах для свиней».

    І оскільки лізин, треонін і триптофан є першою, другою, третьою лімітуючими незамінними амінокислотами  у свиней, попит на них знизився за останні 2 роки. А от попит на валін стабільний, оскільки він, як правило, однаково доповнює корми для свиней і птиці. Третина світового ринку метіоніну становить рідкий аналог гідроксиметіонін, повідомляє доктор Мак, тоді як решту становить DL-метіонін (включаючи L-метіонін), «відображаючи чітку перевагу кінцевих користувачів до більш універсального та надійного продукту, особливо з точки зору біоефективності». Забігаючи наперед, доктор Мак зазначає, що попит на метіонін, ймовірно, зростатиме разом із зростанням глобального населення та відповідним очікуваним збільшенням попиту на доступний, безпечний та стійкий тваринний білок. «Сталий у цьому контексті означає подальше зменшення екологічного сліду, викидів CO 2 та виділення азоту за допомогою концепцій сталого харчування, — пояснює  він, — що робить метіонін незамінним  у сучасному тваринництві».

    Дослідження «Прогрес амінокислотного харчування для зниження білка в раціоні птиці», опубліковане в квітні 2021 року, показало, що комбікорм з метіоніном та іншими амінокислотами може призвести до зниження вмісту сирого білка в раціонах  для  бройлерів більш ніж на 20% (зменшення споживання азоту). Це також може призвести до  зниження споживання соєвого шроту більш ніж на 50%. Доктор Мак зазначає, що залежно від того, які альтернативи вибрано для заміни соєвого шроту, «використання добавок амінокислот може рухатися в тому чи іншому напрямку». Наприклад, якщо використовується більше ріпакового шроту, то потрібно менше метіоніну.

    Олів’є Гестін, менеджер напрямку «Птахівництво» ADM Animal Nutrition, пояснює, що на попит на амінокислоти в кормах для бройлерів, окрім проблем стійкості, пов’язаних із соєвим  шротом, впливає нестабільність цін на інгредієнти корму та обмежена доступність інгредієнтів корму без ГМО. Як й інші компанії з харчування  тварин,  ADM «досліджує альтернативи для зниження рівня білка без зниження продуктивності тварин, і ми розширюємо наші знання про вплив  різних амінокислот. Ми вимірюємо продуктивність тварин, включаючи середньодобовий приріст, споживання корму та швидкість засвоєння корму, а також функціональний вплив амінокислот, наприклад, під час теплового стресу або після вакцинації». Що стосується свиней, менеджер  напрямку «Свинарство» ADM  Сільвен Лебас пояснює, що використання амінокислот зросло в першу чергу, тому що зросла доступна кількість для їх купівлі. По-друге, це вплив на продуктивність тварин. «Амінокислоти можуть підтримати  зусилля, спрямовані на зменшення ліків та антибіотиків, хоча все рівно потрібно контролювати співвідношення  неперетравлюваних білків, що надаються амінокислотами, щоб не втрачати продуктивність тварин». По-третє, сильна еволюція ринку  кормів робить альтернативи соєвому  білку цікавішими.  В результаті прогноз потреби в амінокислотах залишається високим. В рамках дослідження кормів для свиней компанія ADM реалізує проєкт  підвищення цінності протеїну свинями. «Ми досліджуємо, як налаштувати  споживання білка, щоб задовольнити потреби тварин на кожному етапі життя, – повідомляє Лебас. – Ми також досліджуємо, як споживання білка свиноматкою може вплинути на якість її молока, що допоможе вирішити проблеми добробуту поросят і покращити здоров’я їх травлення в перші дні життя».

    За матеріалами AllaboutFeed