АНТИОКСИДАНТНИЙ ЗАХИСТ ЖИРОРОЗЧИННИХ ВІТАМІНІВ
Використання жиророзчинних вітамінів таких як А, Дз, Кз і Е, у якості кормових добавок має давню історію. З того часу, як їх почали синтезувати у великих об’ємах завдання полягає у тому щоб вироблений продукт зберігав свою стабільність при будь-яких умовах використання у кормовиробництві. Всі жиророзчинні вітаміни нестабільні на повітрі через агресивність радикалів кисню. Для захисту кожного з цих вітамінів від окислення було розроблено індивідуальні рішення.
Вітамін А(ретинол).
За хімічною структурою це ненасичений спирт дуже чутливий до окислення у різних ділянках його молекули. Через це його стабільність забезпечується комбінацією двох етапів захисту – хімічного і фізичного. Хімічний захист – це перетворення вітаміну А у складний ефір: вітамін А-ацетат або вітамін А-пальмітат. Етерифікація виступає першим захисним бар’єром від атаки кисню, захищаючи гідроксильний кінець молекули. Але молекула ретинол-ацетату може бути атакована радикалами кисню на її інших ділянках. Найбільш ефективним засобом в такому випадку виявився фізичний захист, який забезпечує мінімальний контакт з киснем. Досягається це шляхом вбудовування невеличких крапельок ретинол-ацетату у матрицю органічних речовин, наприклад з желатином і вуглеводами. Одержують продукт у вигляді гранул. При цьому потрібно, щоб розмір одержаних гранул був достатньо великим і при використанні його в кормі забезпечувалося рівномірне їх розподілення. Іще також потрібно забезпечити твердість поверхні гранул і при цьому не погіршити харчової доступності вітаміну А з гранулята. На жаль, все ще лишається хоч і невелике, але постійне проникнення у гранулу радикалів кисню. З цієї причини додаток антиоксиданту є обов’язковим для всіх препаратів вітаміну А. Це третя і остання захисна лінія проти окислення вітаміну А.
Вітамін Е.
В природі вітамін Е зустрічається у вигляді токоферолів і токотриєнолів. Ці форми наділені in vivo антиоксидантною активністю. Серед них альфа-токоферол має найбільшу біологічну ефектиність у якості антиоксиданта у мембранах кліттин. При етерифікації оцтовою кислотою вітамін Е перетворюється у альфа-токоферилацетат – надзвичайно стабільну харчову або кормову добавку. На відміну від вітаміну А йому не потрібен додатковий фізичний захист чи додавання антиоксиданту. Задля технологічності і кращого дозування рідкий вітамін Е змішують із придатним носієм ( наприклад кремнієвою кислотою) завдяки чому він набуває форму порошку.
Вітамін Дз.
Вітамін Дз (холекальциферол) це складна велика молекула чуттєва до дії радикалів кисню. Молекулярну структуру вітаміну Дз неможливо стабілізувати перетворюючи її у хімічну похідну, тому здійснюється тільки фізичний захист. Невелички краплі масляного розчину вітаміну Дз вводяться у матрицю органічних речовин, (наприклад с желатинои і вуглеводами), забезпечуючи таким чином твердість гранулята. Додатково повинно дотримуватися виконання тих ж самих умов, що були перераховані для вітаміну А.
Вітамін Кз.
Принцип захисту від окислення молекули вітаміну Кз (менадіону) цілком відмінний від методів захисту вітамінів А, Е, Дз. Захист може бути досягнутий шляхом переводу менадіону у нейтральну сіль за допомогою технологічного процесу. Комплекс з нерухомим менадіоном захищений через фізичну діполь-діпольну взаємодію з іншою прийнятною речовиною, наприклад, бісульфітом натрію і ніацином. Всі препарати Кз, що відрізняються за типом комплексоутворюючих агентів, досить стабільні в реальних умовах використання.Наступні дії для подальшого підвищення їх стабільності поки що не реалізуються з економічних причин.
Наявність антиоксидантів у препаратах вітамінів А і Дз важлива складова їхньої стабілізації. На даний час при виробництві цих вітамінів використовують такі антиоксиданти: бутилгідрокситолуол (ВНТ), бутилгідроксианизол (ВНА), пропілгаллат (pg), третбутилгідрохінон (ТВНQ),токофероли, аскорбінову кислоту і її похідні. В переліку відсутній найпопулярніший раніше антиоксидант етоксиквін через заборону його застосування ще у 2017р.
Деякі виробники вітамінів, особливо виробники вітаміну А1000, вирішили використовувати замість етоксиквіну ВНТ. Він менш ефективний, ніж етоксиквін, тому набір вітаміну А1000 зазнав суттєві зміни.Раніше в наборі було 37% масляного розчину вітаміну А, 5% етоксиквіну і 58% матеріалу покриття (наприклад желатину, т.ін). Новий склад: 37% масляного розчину вітаміну А, 10% ВНТ, біля 53% матеріалу покриття. Тобто матеріалу покриття стало менше і, відповідно, погіршився захист від окислення. Виробники через це були змушені скоротити термін зберігання вітаміну А1000.
В компанії ZMC (технологічного лідеру з виробництва вітаміну А) вирішили не замінювати заборонений етоксиквін на ВНТ, а використовувати ідентичні натуральним антиоксиданти на основі токоферолів і вітаміну С і запродукували вітамін А500 замість А1000. Через те, що вітамін А500 має тільки половину дозировки А1000, то для його фізичного захисту доступно більше матеріалу покриття. Завдяки подвійному рівню вводу А500, порівняно з А1000, розподіл вітаміну А в кормі більш однорідний. Навіть при невеликому споживанні корму молодняком забезпечується потрапляння вітаміну А в організм молодняка. Стабільність вітаміну А в препараті А500 гарантується використанням антиоксидантів, які ефективні і безпечні. Це підтверджує досвід використання А500 поставки ZMC з 2017р. Фірма гарантує термін придатності препарату А500 протягом 24 місяців.
Інформація від ПП «Кормовіт»




