04 May. 2021

АРОМАТИЗУЮЧІ І СМАКОВІ ДОБАВКИ ДЛЯ ТВАРИН

    В умовах промислового  свинарства, птахівництва, скотарства  одна з проблем -  зменшення споживання корму внаслідок стресових ситуацій. Стимуляція апетиту важлива як на початкових стадіях вирощування, для правильного формування травлення, так і при зміні раціону, або після вакцинаціїї. Аромосмакові композиції надають можливість вирішити  цю проблему,  маскуючи несмачні інгредієнти, стимулюючи тварин до їжі. Великий вплив має наявність у кормі не тільки привабливого аромату, але наданий  йому особливо приємний тварині смак – так реалізується дія як на   рецептори нюху, так і на смакові рецептори  і таким чином формуються позитивні харчові рефлекси, що призводить до стабільного споживання корму.

    В комбікормовій промисловості, як правило використовуються багатокомпоненті композиціїї  аромосмакових речовин. До складу таких композицій  включають ефірні масла, альдегіди, спирти, складні ефіри та інші  сполуки. В залежності від виду та віку тварин вибирають композиції, що  імітують ті чи інші запахи, відповідають смаковим потребам. Деякі, наприклад з фруктово- ягідними нотами (тропічні фрукти, яблука, вишня), а також аромат ванілі і смаженого насіння є універсальними майже для всіх тварин. До складу кормових добавок для підвищення апетиту вводять також  підсолоджувачі синтетичного або природнього походження.  Великий попит  на композиції аромосмакових добавок  пояснюється їх  різноманітність і відповідно велика кількість фірм-виробників. Далі – деякі  з найбільш популярних.                                              

    Ароматизатори

    Фруктові аромати: ванілін,  синтетисний аналог-етилванілін, ізоамілбутират (квітково-фруктовий запах),  каприловий альдегід (запах цитрусових), етилбутират (післясмак ананасів і бананів), ефір  метілантранілат (апельсин), циннаальдегід (кориця)                                                                                                                                                                                     

     Квіткові аромати: бензилацетат (заспх жасміну, туберози), інонон (ірис,фіалка), цитронерол (троянда), геранілацетат(герань і  троянда)                                                                                                                                             

    Молочн і сирні аромати: Гамма-ноналактон, каприлова кислота, діацетил, етиллактат                                           

    Карамельний аромат -   мальтол. Горіхові ноти – бензойний альдегід

    Прянощі і фітобіотики

    Анісовий альдегід, що присутнй у багатьох квіткових натуральних маслах, терпеновий спирт –ліналаоол (з шавлії, базилику, бергамоту), євгенол (з гвоздики), ефірне масло орегано, екстракти хмелю, тим’яну,   розмарину, куркуми. Всі ці речовини рослинного походження впливають і на рецептори нюху і на смакові рецептори, крім того деякі  з них є прродними стимуляторами росту і розвитку, деякі мають захисну дію як антибіотики.

    Підсолоджувачі                                                                                                                                                                      

    дають можливість скоротити застосування сахарози, дозволяють підсилити продукування інсуліну. Неогесперидин дигідрохалкон (цитроза) – у 2000 разів солдодший за сахарозу, екстракт стевії – у 300 разів солодший за сахарозу, талин – у 3500 разів солодший  за сахарозу, сахарин натрію – у 400 разів солодший за сахарозу, сорбітол – у 600 разів солодший за сахарозу.                                                                                                                                     

    За матеріалами фірм-виробників   ароматизуючих кормових добавок:   

    Symrise (Phyмають захисну дію,tobiotics), Ingesta, Norel, Meliofeed, Menon Animal Nutrition Technology, Kemin, GlobalGroup/«ГлобалГрупп»

     добавок з рослин та їх активних компонентів:     AdiFeed Sp. z o.o, Biomin Phytogenics, «Достофарм»/Dostofarm, Delacon, EW Nutrition, Menon Animal Nutrition Technology, Ropapharm International, Tanin Sevnica, Phytobiotics, Pancosma,  Nutriad International

     добавок- підсилювачів смаку:  компании Lucta, Nutriad International и Pancosma.

     підсолоджувачів:.  GlobalGroup/«ГлобалГрупп», Kemin Europa, Lucta, Menon Animal Nutrition Technology, NOREL S.A., Pancosma, Nutriad International, Phytobiotics