АРОМАТИЗУЮЧІ І СМАКОВІ ДОБАВКИ ДЛЯ ТВАРИН
В умовах промислового свинарства, птахівництва, скотарства одна з проблем - зменшення споживання корму внаслідок стресових ситуацій. Стимуляція апетиту важлива як на початкових стадіях вирощування, для правильного формування травлення, так і при зміні раціону, або після вакцинаціїї. Аромосмакові композиції надають можливість вирішити цю проблему, маскуючи несмачні інгредієнти, стимулюючи тварин до їжі. Великий вплив має наявність у кормі не тільки привабливого аромату, але наданий йому особливо приємний тварині смак – так реалізується дія як на рецептори нюху, так і на смакові рецептори і таким чином формуються позитивні харчові рефлекси, що призводить до стабільного споживання корму.
В комбікормовій промисловості, як правило використовуються багатокомпоненті композиціїї аромосмакових речовин. До складу таких композицій включають ефірні масла, альдегіди, спирти, складні ефіри та інші сполуки. В залежності від виду та віку тварин вибирають композиції, що імітують ті чи інші запахи, відповідають смаковим потребам. Деякі, наприклад з фруктово- ягідними нотами (тропічні фрукти, яблука, вишня), а також аромат ванілі і смаженого насіння є універсальними майже для всіх тварин. До складу кормових добавок для підвищення апетиту вводять також підсолоджувачі синтетичного або природнього походження. Великий попит на композиції аромосмакових добавок пояснюється їх різноманітність і відповідно велика кількість фірм-виробників. Далі – деякі з найбільш популярних.
Ароматизатори
Фруктові аромати: ванілін, синтетисний аналог-етилванілін, ізоамілбутират (квітково-фруктовий запах), каприловий альдегід (запах цитрусових), етилбутират (післясмак ананасів і бананів), ефір метілантранілат (апельсин), циннаальдегід (кориця)
Квіткові аромати: бензилацетат (заспх жасміну, туберози), інонон (ірис,фіалка), цитронерол (троянда), геранілацетат(герань і троянда)
Молочн і сирні аромати: Гамма-ноналактон, каприлова кислота, діацетил, етиллактат
Карамельний аромат - мальтол. Горіхові ноти – бензойний альдегід
Прянощі і фітобіотики
Анісовий альдегід, що присутнй у багатьох квіткових натуральних маслах, терпеновий спирт –ліналаоол (з шавлії, базилику, бергамоту), євгенол (з гвоздики), ефірне масло орегано, екстракти хмелю, тим’яну, розмарину, куркуми. Всі ці речовини рослинного походження впливають і на рецептори нюху і на смакові рецептори, крім того деякі з них є прродними стимуляторами росту і розвитку, деякі мають захисну дію як антибіотики.
Підсолоджувачі
дають можливість скоротити застосування сахарози, дозволяють підсилити продукування інсуліну. Неогесперидин дигідрохалкон (цитроза) – у 2000 разів солдодший за сахарозу, екстракт стевії – у 300 разів солодший за сахарозу, талин – у 3500 разів солодший за сахарозу, сахарин натрію – у 400 разів солодший за сахарозу, сорбітол – у 600 разів солодший за сахарозу.
За матеріалами фірм-виробників ароматизуючих кормових добавок:
Symrise (Phyмають захисну дію,tobiotics), Ingesta, Norel, Meliofeed, Menon Animal Nutrition Technology, Kemin, GlobalGroup/«ГлобалГрупп»
добавок з рослин та їх активних компонентів: AdiFeed Sp. z o.o, Biomin Phytogenics, «Достофарм»/Dostofarm, Delacon, EW Nutrition, Menon Animal Nutrition Technology, Ropapharm International, Tanin Sevnica, Phytobiotics, Pancosma, Nutriad International
добавок- підсилювачів смаку: компании Lucta, Nutriad International и Pancosma.
підсолоджувачів:. GlobalGroup/«ГлобалГрупп», Kemin Europa, Lucta, Menon Animal Nutrition Technology, NOREL S.A., Pancosma, Nutriad International, Phytobiotics




