21 Dec. 2022

БАЛАНС АМІНОКИСЛОТ ДЛЯ РАЦІОНУ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ КОРІВ

    Останніми роками були докладені величезні зусилля, спрямовані на вивчення потреб молочних корів у протеїні. Спочатку баланс раціону дійних корів здійснювався за двома показниками - протеїн (РРП), що розщеплюється в рубці, і протеїн (НРП), що не розщеплюється в рубці. Однак, в даний час все більше уваги приділяється аналізу та деталізації обмінного протеїну та, зокрема, нормування двох незамінних для корів амінокислот. Амінокислоти, яких катастрофічно не вистачає у раціоні тварин називають граничними. Метіонін та лізин на сьогоднішній день є граничними амінокислотами для дійних корів у більшості раціонів годівлі. Це важливо, оскільки більшість протеїнових кормів мають низьку концентрацію обох амінокислот порівняно з їх концентраціями в молоці і мікробіальному білку.

    У кишечнику тварини засвоюються амінокислоти з трьох доступних джерел – мікробіальний білок, «транзитний» білок та ендогенний білок. Спільно ці джерела білка називають обмінним протеїном. Тому раціони, особливо високопродуктивних корів, повинні бути складені таким чином, щоб забезпечити обмінним протеїном , використовуючи такий профіль амінокислот, який відповідає вимогам амінокислотного балансу для підтримки зростання, продуктивності і відтворення. Більшість вітчизняних раціонів не задовольняють потребу високопродуктивних корів у метіоніні та лізині, тому потрібне їхнє додаткове включення. Примітно, що метіонін та лізин працюють узгоджено та вимагають чіткого балансу. Саме баланс амінокислот, а не концентрація сирого протеїну відповідає сучасним вимогам, особливо коли йдеться про протеїнову годівлю дійних корів.

    Позитивний вплив метіоніну на молочну продуктивність добре вивчений у багатьох наукових та промислових дослідах. Але, як щодо лізину, другої лімітуючої амінокислоти? Дослідження, які проводилися при вивченні впливу додаткового включення лізину до раціону жуйних тварин показали, що підвищення рівня обмінного лізину покращує показники загальної молочної продуктивності.  Захищений лізин збільшував кількість стандартизованої енергії молока незалежно від рівня продуктивності.

     Баланс амінокислот збільшує ефективність використання обмінного протеїну. Якщо хоча б одна з амінокислот є обмежуючою, то інші амінокислоти будуть передусім в надлишку, а при забезпеченні недостатнього блоку незамінною амінокислотою буде синтезована нова молекула молочного білка. Тому надлишок інших амінокислот зменшуватиметься, а ефективність використання обмінного протеїну підвищуватиметься. Але без урахування обмеження по амінокислотному складу в більшості випадків, якщо не у всіх, фактичний надій буде значно нижчим від очікуваного. Це ясно вказує на те, що хоча баланс загального обмінного протеїну може бути адекватним, баланс наявних амінокислот може бути невірним, альтернативно обмежуючи синтез молока. Дослідами було встановлено що включення метіоніну і лізину у правильному співвідношенні дають не тільки збільшену продуктивність, а й більший вихід молочного білка порівняно із забезпеченням раціону лише обмінним протеїном. Впровадження концепції балансу амінокислот зменшує діапазон варіацій зміни молочної продуктивності (стабільна лактаційна крива),  а також знижує надлишки інших амінокислот. Це дає можливість складати раціони з нижчим вмістом сирого протеїну без шкоди для молочної продуктивності та якості молока.

     Правильний баланс амінокислот знижує частоту виникнення порушень обміну речовин. Баланс лізину та метіоніну позитивно впливає на антиоксидативну здатність організму, покращує стан здоров’я та  «імунометаболізм». Крім того, метіонін відіграє важливу роль у синтезі апопротеїну, який з ліпідами утворює водорозчинний ліпопротеїн низької щільності (ЛПНЩ), цей комплекс активує ферменти ліполізу тригліцеридів у крові. Крім участі у синтезі ліпопротеїнів, метіонін та лізин відіграють ще одну важливу роль в обміні жирів. Обидві амінокислоти необхідні для синтезу карнітину, який бере участь у транспорті НЕЖК (неестерифікованих жирних кислот)  для подальшого окислення жирних кислот.  

    Амінокислоти можуть позитивно впливати і на фізіологічні процеси, які не залежать від їх впливу на синтез білка, так званий «функціональний ефект» амінокислот. Було встановлено, що метіонін і лізин є «функціональними амінокислотами», які позитивно впливають на відтворення.

    Коли ми балансуємо амінокислоти, ми передусім маємо дотримуватися наступних правил:

     1. Раціони повинні містити всі необхідні інгредієнти для того, щоб максимально збільшити синтез мікробіального білка, тому що саме мікробіальний білок має ідеальний профіль граничних амінокислот, який відповідає профілю цих амінокислот в молоці.

     2. Збільшення мікробіального білка може бути досягнуто шляхом балансу легко ферментованих вуглеводів з адекватною, але не надмірною кількістю розчинного протеїну, що розщеплюється в рубці. Надмірне  використання розщеплюваного в рубці протеїну  як правило перевищує потребу мікрофлори у вільному азоті і може негативно вплинути на мікропейзаж рубця, знизивши потік мікробіального протеїну в кишечнику.

     3. Співвідношення лізину та метіоніну в раціоні, особливо високопродуктивних корів, необхідно підтримувати відповідно до рекомендацій системи норм годівлі, яку ви використовуєте при балансуванні раціонів.

    4. Для балансу амінокислотного складу раціону необхідно використовувати лише якісні джерела лізину та метіоніну. Якість повинна гарантувати хорошу безпеку в будь-якій кормовій суміші, високий рівень захисту від вивільнення в рубці і хорошу доступність в кишечнику.

     На відміну від старого методу нормування потреби лише з протеїну,  баланс амінокислот є інноваційним підходом у сфері годівлі високопродуктивних корів  Білкові корми є ключовою ланкою в структурі вартості раціону годівлі,  а при безперервному зростанні цін на них використання раціонів з низькою концентрацією протеїну є єдиним правильним рішенням оптимізації вартості кормів на 1 кг виробленого молока.

    Однією з переваг застосування амінокислот для  балансу раціону є збільшення виходу молока та молочних компонентів з меншою кількістю використовуваних «транзитних» протеїнів. Крім того, заповнення дефіциту граничних амінокислот сприяє зниженню концентрації сечовини в молоці та позитивно впливає на здоров’я та відтворення дійних корів.

    Андрій Вєтров, компанія «Кемін»