20 Jan. 2022

Бетаін – кормова добавка, яку часто недооцінюють.

    Бетаін (від лат. beta — буряк) — триметильне похідне гліцину — триметилгліцин, або триметиламіноуксусна кислота (внутрішня сіль). Бетаін зазвичай використовують у якості альтернативного донору метильних груп для заміни холін хлориду. Додатково існує можливість зменшення рівня метіоніну, при цьому бетаін діє як сильний осмолит, що підтримує осморегуляцію ентероцитів, заощаджуючи енергію і забезпечуючи всмоктування поживних речовин. Також підтримує водний і мінеральний баланс у стресових ситуаціях. На метаболічному рівні бетаін покращує доступність метильних груп, усуваючи обмеження в процесі трансметилірування. На рівні поживних речовин бетаін покращує доступність гліцину, це допомагає зберегти якість туші і уникнути обмежень росту, викликаних раціонами з низьким вмістом білку.

    Бетаін уперше був одержаний з цукрового буряка і це джерело досі відіграє важливу роль. Це єдине джерело бетаіну, яке дозволене у виробництві органічних кормів. Натуральний бетаін відкриває чудову можливість для підвищення поживної цінності органічних кормів, коли неможливо використати синтетичні кормові добавки. Він доступний у рідкому і кристалічному виді. Бетаін з цукрового буряку має нижчий рівень контамінації порівняно з синтетичними продуктами. Це робить його використання привабливим для всіх виробників кормів, враховуючи його позитивний імідж натурального продукту.

    Окрім натурального продукту у вигляді безводного бетаіну також використовуються синтетичні форми у вигляді бетаіну гідрохлориду (бетаін-НСL). Бетаін-НСL часто застосовується в преміксах бо він менш гігроскопічний і через це більш зручний з технологічної точки зору, порівняно з порошковими безводними продуктами. Але безводний бетаін має ряд вагомих переваг.

    Сильне притягнення води є показником високої осмотичної сили безводного бетаіну. Після кишечної абсорбції ентероцити можуть накопичувати бетаін і використовувати його осмотичну силу для підтримки своєї осморегуляції. Це допомагає клітинам підтримувати свої функції у періоди стресу, наприклад, при несприятливих кліматичних умовах (високий індекс температури і вологості), коли безводний бетаін позитивно впливає на водний і електролітний баланс. Споживання меншої кількості енергії на осморегуляцію фактично призводить до зменшення споживання корму.

    Бетаін підтримує нормальне функціонування клітин і при виникненні інших проблем для кишечних ентероцитів, таких, як кокцидозні інфекції або діарея. Це покращує цілісність кишечника і послаблює негативний вплив вказаних захворювань на продуктивність і безпеку тварин. Підтримка осморегуляції кишечника базується на наявності і накопиченні бетаіну. Відповідно можна зробити висновок, що він також з невеликою затримкою доступний для метаболізму.

    Бетаін проявляє себе позитивно як донор метильних груп. Метильні групи не є незалежними молекулами. Як одновуглецева група (СН3) вони завжди є частиною більш крупних сполук. Трансметилірування – це ключовий процес ендогенного синтезу життєва важливих речовин. В процесі метилірування метіонін відіграє центральну роль, через те, що S-аденозилметіонін віддає метильні групи і перетворюється у гомоцистеін. Він може незворотньо перебудуватися в цистеін або реметиліруватися в метіонін. Бетаін доставляє цю метильну групу через фермент бетаін-гомоцистеін-метилтрансферазу. Високий рівень бетаіну може напряму збільшити трансметиліруванння, бо це головний шлях бетаіну у метаболізмі. Що стосується згадувано раніше холіну, то він виконує інші функції і раніше, ніж діяти як донор метильних груп, він повинен пройти двоступеневе окислення. З цієї причини холін менш ефективний у доступності метильних груп. Після поставки першої метильної групи диметилгліцин і монометилгліцин переводять інші метильні групи у цикл тетрогідрофолату. Нарешті бетаін перетворюється у гліцин і збільшує доступність гліцину+серину. Ці амінокислоти взаємозамінні і не є незамінними, але є докази того, що вони стають обмежуючими для високопродуктивних тварин, які споживають раціон з низьким вмістом сирого протеіну.

    Успішні досліди на фермах підтверджують властивість бетаіну покращувати цілісність кишечника і оптимізувати доступність поживних речовин. Тварини реагують більш високою продуктивністю, кращою якістю туші і зменшенням падіжу. Бетаін компенсує дисбаланс і підтримує продуктивність у стресових ситуаціях.

    Джерело: Д-р Б. Ландвер, Biоchem