18 Nov. 2020

Без антибіотиків

    Вирощування тварин без використання антибіотиків у  кормах  сьогодні одна з гостро поставлених життям проблем. Про користь і шкоду антибіотиків сперечаються  вже давно, вчені стверджують що антибіотики  втрачають свою лікувальну силу і скоро не зможуть рятувати людей. Про негативні наслідки безконтрольного використання антибіотиків у тваринництві спочатку не було відомо. З часом виявилося, що  їх розповсюджене застосування у кормах збільшило ризик розвитку резистентних бактерій: так відбувається завжди коли один і той самий антибіотик  достатньо довго використовують на практиці. Як правило, швидко утворюються стйкі до ліків штами і звичні медичні препарати не здатні подолати бактерії. 

        Потреба у визначенні адекватної заміни кормових антибіотиків ( ростостимулюючих і антимікробних)  іншими засобами, що не мають негативних властивостей, зараз стала нагальною  і  призвела  до зацікавленості кормовиробників і тваринників  різноманітними натуральними стимуляторами і  антимікробними добавками. Приголомшує кількість пропонованих ринком продуктів начебто придатних для заміни антибіотиків: пробіотики і пребіотики, органічні кислоти і ефірні масла, фітогенні препарати. Як зробити правильний вибір?

        Щоб знайти рішення при відмові від антибіотиків ефективною є стратегія, при якій годівля і фізіологія представлені не окремо, а у взаємозв’язку.  Для підтримки здоров’я і досягнення високої продуктивності на раціони лягає важлива роль в забезпеченні організму поживними речовинами, що досягається за рахунок високоякісних кормів і добавок. Останні  повинні не тільки підвищувати поживність і засвоюваність корму, але і відповідати за профілактику бактеріальних хвороб. При такому підході не має сенсу розцінювати годівлю  ізольовано, без урахування мікробіому, а також функції кишечника  і імунної системи. Наприклад, різноманіття і кількість мікроорганізмів мікробіому змінюється разом  із зростанням тварини і під впливом  середовища та з інших причин. Годівля відіграє важливу роль, впливаючи не тільки на  мікробіоту і функціональні можливості, але  також на імунну відповідь і стійкість до захворювань. Метою виробників при цьому  є досягнення максимальної засвоюваності, оскільки неперетравлений корм стає ідеальним середовищем для небажаних бактерій, що може привести до запалень, пошкодженню кишечника. Розуміння складної взаємодії між кишечником, імунною функцією, мікробіомом і годівлею вкрай важливо і  є основою для практичних принципів.

         Сучасні технології годівлі сільгосптварин без застосування антибіотиків базуються на використанні біологічно   активних  компонентів: ферментів, підкислювачів, ефірних масел, амінокислот, пробіотиків та ін. До позитивно  оцінюваних  і частіше використовуваних входять органічні кислоти і ефірні масла. Механізм дії органічних кислот є двонаправленим:  вони знижують рівень рН   у  шлунку а ще пригноблюють колонізацію корму небажаними мікроорганізмами. Відповідно  дії їх можна поділити на дві групи: до першої відносяться молочна, фумарова, лимонна. До другої – мурав’їна,  оцтова, пропіонова, сорбінова. Ефірні масла, які є ліпофільними речовинами, розчиняють  ліпідний шар бактеріальної клітинки, роблячи її незахищеною . Ефективність використання  такого ефірного масла  як орегано підтверджено в зупиненні діареї у  молочних телят, а також при відміні антибіотиків для швидкої зупинки  діареї у поросят- сисунів. Іще один з пропонованих варіантів добавок - суміш муравьїної, пропіонової, оцтової кислот з коричним альдегідом і фітогенним комплексом з орегано, анісу, масла цитрусових, фрукто-олігосахариду- підтвердив себе як придатний для заміни антибіотиків.

       З розвитком технологій нанесення протективних оболонок захист органічних кислот і ефірних масел матричним покриттям або інкапсулюванням набуває серйозних перспектив. В багатьох публікаціях  наведено дані, що органічні кислоти та ефірні масла у захищеній формі ще більше ефективні.  Використання комбінації бленду органічних кислот і ефірних масел призводить до розширення спектру дії на протязі всього шлунково-кишкового тракту.

       По мірі того як у тваринництві все більше поширення набуває відмова від використання антибіотиків, глибоке розуміння нутрібіозу стає платформою при розробці єфективних стратегій  годівлі і збереження здоров’я тварин, допомогає прийняттю обгрунтованих рішень.

    За  інф. матеріалами фірм Biochem, Du Pont,  Dostofarm, Kaesler, JHJ Sp. та ін.