БУТИРАТИ – ПРИРОДНІ СТИМУЛЯТОРИ РОСТУ І ПРОДУКТИВНОСТІ
Бутирати це солі масляної кислоти, що продукується у організмі тварин внаслідок діяльності бактерій у кишечнику. Під впливом масляної кислоти активно ростуть, розвиваються і оновлюються ворсинки рубця і ворсинки кишечника. У годівлі тварин ця речовина виступає у ролі природнього стимулятора і попереджує діареї різної етіології, скорочуючи використання хіміотерапевтичних засобів. Завдяки масляній кислоті виробленою мікрофлорою еритроцити кишечника отримують енергію для росту і регенерації, підвищується активність травних ферментів, активізуються фактори імунітету. Це особливо важливо при вирощуванні молодняку, у якого травна система є незрілою, а також при ризику інфекційних і інвазійних захворювань в умовах скупченого утримання. Масляна кислота сприяє продукуванню інсуліну, підвищуючи апетит у тварин і покращуючи засвоєння простих вуглеводнів, бере участь у інших процесах обміну речовин.
Протибактеріальний ефект бутиратів полягає в тому, що масляна кислота, вивільнившись у кишечнику внаслідок дисоціації кормових бутиратів, знижує експресію генів, які відповідають за закріплення на стінках кишечника патогенів E. coli, Clostridium, Campylobacter, Salmonella. Крім того масляна кислота діє безпосередньо на бактеріальні клітини. Маючи відносно малу молекулярну масу, вона легко проникає через мембрани ентероцитів – руйнує їх і зменшує рН цитоплазми, що призводить до швидкої загибелі хвороботворних агентів. При цьому бактерія не встигає запустити в дію механізм свого захисту, як це відбувається проти антибіотиків. Тобто бутирати мають як бактеріостатичні так і бактерицидні властивості. Враховуючи все сказане, кормові добавки на основі сполук масляної кислоти можна вважати природними стимуляторами росту і продуктивності тварин. Вони позитивно впливають на природню резистентність тварин а також на реалізацію генетичного потенціалу. Продукція тваринництва і птахівництва вироблена при використанні добавок бутиратів для споживачів безпечна.
Чиста масляна кислота при виробництві кормових добавок для тварин використовується мало через летючість і неприємний запах, а також через те, що викликає корозію обладнання. Найчастіше виробники використовують солі масляної кислоти, рідше- ефіри гліцерину і масляної кислоти. Такі сполуки знайшли широке застосування у птахівництві і свинарстві. Вони позитивно впливають на показники вирощування поросят і курчат, на життєздатність несучок та свиноматок. Актуально використання цих добавок у кормах для молодняка ВРХ з метою стимуляції процесів формування рубця і його мікрофлори. Ці добавки використовують також кролівники і виробники сухих кормів для собак.
За хімічною структурою виділяють наступні сполуки масляної кислоти, що використовуються при виробництві кормів і кормових добавок:
Бутирати натрію. Ця сполука легко розчиняється у рідкому середовищі, але має різкий запах і через швидку ранню розчинність потребує попереднього захисту, наприклад, мікрокапсулювання.
Бутирати кальцію. У порівнянні з бутиратами натрію повільніше дисоціюють у шлунково-кишковому тракті і через хімічну природу здатні приєднувати два остатка масляної кислоти, а не один, як бутирати натрію. Крім того вони мають менш різкий запах, ніж бутирати натрію.
Моно-, ді-, тригліциди масляної кислоти ( бутирини ). Вони не мають запаху, витримують температуру до 160 градусів. За хімічною природою бутирини являють собою полярні молекули, між якими є ковалентний зв’язок, що не залежить від рівня рН середовища. Через таку особливість ці сполуки активні на протязі всього травного шляху. Ендогенні монобутирати можуть синтезуватися у кишечнику тварин самостійно, але при цьому практично позбавлені антибактеріальних властивостей, на відміну від промислових добавок. Монобутирати іноді застосовуються у складі комплексних адсорбентів мікотоксинів разом з пропіонатом кальцію і бентонітами, або в комплексі монобутират і монопропіонат, ді- і тригліцеридди жирних кислот з диоксидом кремнію, бентонітом, Трибутирин не може утворюватися в організмі. Надходячи до організму у вигляді добавки він у дванадцятиперсній кишці під дією ліпази розщеплюється на гліцерин, дві молекули масляної кислоти і бета-монобутирин, вчиняючи нищівну дію на патогенну мікрофлору.
Вміст активної речовини є важливою характеристикою добавки. Концентрація бутирату у кормових добавках різних виробників варіює від 30 до 85-97% ( в перерахунку на масляну кислоту – від 40 до 79%). Окрім концентрації діючої речовини велике значення має ступінь захищеності від всмоктування у верхніх відділах травного тракту. Вибір активного компоненту сполук масляної кислоти залежить від виду, віку тварини, особливостей технології виробництва корму, цінової доступності.
У чистому вигляді солі масляної кислоти легко дисоціюють вже у верхніх відділах травного шляху, тому їх сполуки у сучасних кормових добавках використовуються у захищених формах. За ступенем захисту від травних соків шлунково-кишкового тракту і впливу технологічних факторів бутирати ділять на три групи:
Бутирати на носії. Солі бутиратів змішуються з солями (карбонатом кальцію і ін.) або з масляною основою і іншими речовинами, після чого гранулюються.
Бутирати захищені капсулою. Ліпідна оболонка мікрокапсули забезпечує захист бутирату кальцію або натрію від травних соків шлунку (розщеплюється під дією ліпази у дванадцятиперсній кишці). В деяких випадка оболонка може складатися з двох шарів. Недоліком жирової оболонки є плавлення при грануляції. Для підвищення термостабільності в деяких випадка використовують сполуки целюлози. Перспективним вважається використання мікрокапсульованих добавок бутиратів і бутиринів в поєднанні з антибактеріальними речовинами натурального походження. Наприклад, поєднання солей масляної кислоти і їх ефірів з рослинними ефірними маслами і коричним альдегідом. Або, наприклад, добавка включає окрім бутирату лактат кальцію в поєднанні з рослинним агентом таніном.
Бутирати у суміші з солями, що забезпечує поступове вивільнення масляної кислоти у всіх відділах тонкого і товстого кишечника тварин. Частково бутират вивільнюється також у шлунку.
Компанії-партнери Global Nutrition International (Франція) и Sanluc International (Бельгія) – піонери у створенні кормових добавок на основі бутиратів для свинарства, птахівництва і кроліківництва. Свої перші розробки у вигляді бутиратів кальцію вони поставили на світовий ринок у 1997р. На сьогодні попитом користуються їхні продукти Овокрак, Грінкарб70 капсулований. Виробляють добавки з масляною кислотою також Sanluc International, Novation 2002 , Nutri-Ad international (част. ADISSEO), King Techina Feed, Kemin Europa, Norel.
________________________________________
За інформаційними матеріалами фірм.




