25 Jan. 2021

БІЛКИ В ГОДІВЛІ СОБАК І КОТІВ

    Білок – це конструктивний  елемент  усього живого. У різних формах  білки беруть участь у найголовніших хімічних процесах, завдяки яким підтримується життєдіяльність. Організму собак, котів білки необхідні для життя  в цілому, включаючи регенерацію і оновлення клітин, забезпечення  життєздатності  і регуляції тканин, виробку гормонів і ферментів, а також підтримку водного балансу і забезпечення організму енергією.  Якщо з кормом надходить недостатня кількість білків, організм починає використовувати власні білки, руйнуючи власну білкову структуру, включаючи здорову мускулатуру. Годівля повинна забезпечити надходження в складі білка  корму  широкого спектру  складових -  амінокислот. Тільки білки тваринного походження  надають  організму собак, котів повний і збалансований набір амінокислот, що необхідні для здоров’я  і повноцінного життя. Не всі білки однакові. Вони відрізняються  один від одного в залежності від: джерела походження (тваринні чи рослинні), набору амінокислот, засвоюваності.                                                                                                                                                                                                       

    БІЛКИ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ  одержані з яєць, м’яса, риби вважаються повноцінними через те, що мають  повний набір незамінних амінокислот. Це білки високої біологічної цінності.                                               

    БІЛКИ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ, що отримані зі збіжжя, кукурудзи чи овочів вважаються неповноцінними, бо в них відсутні такі  незамінні амінокислоти як аргінін, таурин,  метіонін, триптофан. Кукурудза, наприклад не містить лізину. І хоча в ній  9% білку, незамінних  кислот в ньому лише 4,5%. Тобто, для створення в кормовому продукті достатнього вмісту протеїну рослинних білків буде потрібно  більше і все одно буде спостерігатися дефіцит незамінних амінокислот.                                                                                   

    АМІНОКИСЛОТИ  - «будівельні  блоки» білку. Нижче представлено 10 незамінних  амінокислот, що необхідні для  задоволення  поживних потреб домашніх улюбленців:

    АРГІНІН - стимуляція імунної системи,  продукування гормонів росту, підтримка печінки шляхом детоксикації.                                                                                                                                                                         

    ГІСТИДИН -  стимулювання  виділення    кислоти у  шлунку, знеболювання.                                                            

    ІЗОЛЕЙЦИН і ЛЕЙЦИН - забезпечення  росту кісток, стимулювання  виділення шлункового соку.                         

    МЕТІОНІН – вплив на жовчний міхур,  баланс  рН середовища сечовивідних шляхів.                            

    ФЕНІЛАЛАНІН- вплив на апетит, регуляція тиску, відповідальність за стан шкіри і хутра.                              

    ТРЕОНІН- контроль використання енергії, вплив на емоції, підготовка тиреоїдних гормонів (щитоподібна залоза).

    ТРИПТОФАН – продукування серотоніну.                                                                                                                             

    ВАЛІН (ІЗОЛЕЙЦИН І ЛЕЙЦИН) – працюють спільно для регулювання білкового і енергетичного обміну.

    ТАУРИН – вплив на метаболічні процеси, нервову систему, серцеву функцію, зір.                      

    ЗАСВОЮВАННІСТЬ  БІЛКУ – це ключовий критерій його якості. Білок тваринного походження легко засвоюється, містить всі необхідні собакам і котам амінокислоти. В короткому травному  шляху собак і котів рослинні білки засвоюються значно гірше, ніж білки тваринного походження, які при травленні  швидше розщеплюються на компоненти, що легко всмоктуються в кишечнику.                                                                   

    БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ БІЛКІВ  - це шкала виміру, яка в процентах показує  ступінь засвоєння організмом  конкретного джерела поживних речовин.   Вона показує наскільки повно організм  може фактично  засвоїти протеїн. Критерії оцінки якості білку базуються  на харчовій цінності курячого яйця. Теоретично вважається максимальна біологічна цінність джерела харчування  складає 100%. 

    В таблиці наведено оцінку білків  з різних джерел по їх біологічній цінності.

    Продукт

    яйця цілі

    яйця білок

    курчата

    риба

    яловичина пісна

      рис нешліфований

    рис білий

    горох

    пшениця

    соя

    кукурудза

    біологічна цінність, %

     

    100

     

    88

     

        79

     

     70

     

       69

     

        59

     

     56

     

     55

     

       49

     

    47

     

     36

     

    Чим вища біологічна цінність білку, тим менша його кількість потрібна для  задоволення потреб організму у незамінних амінокислотах.    

    _________________________________________________                                       

    За матеріалами Годівля собак і котів. Л.Льюіс, М.Хенд