18 Apr. 2021

ДОСТУПНІСТЬ ТА ВИКОРИСТАННЯ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН КОРМУ ОРГАНІЗМОМ ТВАРИН ЗАЛЕЖИТЬ ВІД КІЛЬКОСТІ ТА ЯКОСТІ ЙОГО КЛІТКОВИНИ

       Найпоширенішою з  помилок в годівлі тварин  є нормування раціонів тільки по довідникових значеннях показників вмісту основних та біологічно активних речовин.  Слід пам’ятати, що інформаційно-довідникові бази хімічного складу кормів та кормової сировини –це середні показники, які звичайно надають важливу інформацію, але при розробці структури раціонів для конкретного господарства потрібно брати до уваги фактичний вміст поживних речовин в кормах наявних  в хазяйстві. . На думку науковців Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН  слід хоча б раз у 2-3 роки аналізувати  корми,  які  вирощуються  на  ґрунтах  господарства,  щоб  створити власну інформаційно-довідкову базу їх хімічного складу.

       За даними лабораторії моніторингу якості, безпеки кормів та сировини Інституту  кормів  співвідношення максимальних і мінімальних значень вмісту  сирої клітковини  у  сировині,  яка    використовується  у  годівлі свиней , має достатньо широкий діапазон: наприклад, для макухи соняшникової і макухи соєвої воно становить близько 4, для висівок пшеничних – біля 5,  а для зерна  пшениці, зерна кукурудзи майже 7. Тому, при організації нормованої повноцінної годівлі тварин конкретного господарства,  необхідно  знати  хімічний  склад  і  поживну  цінність  кормів власного виробництва, завезених чи придбаних. Щоб дослідити, як впливає різна за структурою клітковина на перетравність поживних  речовин  у  організмі  свиней чотирьох груп розроблялася  структура  раціонів, які включали пшеничні та ячмінні висівки, а також сінне борошно.

     Хімічний склад  висівок та сінного борошна з люцерни, % у абсолютно сухій речовині

    сировина

     

      сирий протеін    

    сирий   жир

    сира клітковина

    НДК

    сира      зола

    БЕР

    НСВ

    висівки пшеничні

    9,82

    3,61

    17,19

    29,86

    3,70

    65,68

    53,01

    висівки   ячмінні

    11,93

    4,37

    15,24

    39,59

    6,77

    68,46

    37,34

    борошно сінне

    19,59

    1,60

    26,33

    25,01

    9,60

    42,88

    44,20

              

     

     

     

    Обрахунок  поживності  проводили  використовуючи  не  показник  сирої клітковини і БЕР, а показники НДК (нейтрально детергентна клітковина) і  НСВ (неструктурні вуглеводні).        Раціони  дослідних  свиней  всіх  чотирьох  груп  включали  однакові  корми зерно  ячменю,  зерно  пшениці,  сою  екструдовану,  сіль  кухонну,  мінеральний концентрат,  а  також  висівки  пшеничні  та  ячмінні  і  сінне  борошно.  Останні досліджувалися  на  вміст  не  лише  сирої  клітковини,  НДК  і  КДК,  а  також геміцелюлози,  целюлози  і  лігніну.    Врахувавши  визначені  показники  вони вводилися у склад раціонів у такій кількості, яка забезпечувала однаковий вміст сирої  клітковини  в  межах  від 10,5%  до  11,7%,  але вміст  і  співвідношення структурних вуглеводів геміцелюлози, целюлози та лігніну у в них був різним.   Клітковина  раціону  дослідних  свиней  першої  групи  включала  найменше лігніну  і  найбільше  геміцелюлози.  Тварини  четвертої  групи  споживали клітковину з найбільшим вмістом целюлози та лігніну.    В загальному сума структурних вуглеводів у раціонах першої і четвертої груп була дуже близькою, різниця 2%, але перетравність поживних речовин у свиней  останньої  групи  була  помітно  нижчою.  Це  підтверджується коефіцієнтами  перетравності  встановленими  після  аналізування  показників вмісту основних поживних речовин у зразках корму, залишках корму, калі та сечі відібраних під час балансового досліду.                                                                   

    Коефіцієнти перетравності тварин у балансовому досліді, %                                                                                                                               

    Сухої речовини

    Органічної речовини

    Сирого протеїну

    Сирого   жиру

    Сирої клітковини

      

         БЕР

    Перша група      

    81,65

    82,79

    81,65                          

    73,32

    54,91

    Друга група

    80,40

    81,62

    80,89

    76,79

    40,88

    Третя група

    80,53

    82,17

    81,25

    71,30

    42,44 

    Четверта гр.

    80,41

    81,97

    79,28

    66,20

    43,62

    Найкраще перетравлювалися суха та органічна речовина, сирий протеїн та клітковина у тварин першої групи.  Як наслідок середньодобові прирости цих тварин були на рівні 671,88г. При цьому тварини четвертої групи мали найнижчі прирости 459,38г, адже вони споживали раціон клітковина якого містила 11,1% лігніну, а вміст геміцелюлози в ній, був нижчим на 12%.                                                                                                                                                                                                                                            

    Чорнолата Л.С                                                                                                                                                                               

    ХП міжнародна наукова конференція «Корми і кормовий білок» лип.2020р.