ЕФЕКТИВНІСТЬ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДХОДУ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ ГОДІВЛІ ДІЙНИХ КОРІВ
В Україні та за кордоном науковцями проводяться численні дослідження з вивчення застосування «захищеного» білка в раціонах годівлі дійних корів, причому з урахуванням багатьох факторів – фази лактації, продуктивності, показників навколишнього середовища тощо. У той же час необхідно врахувати й економічну складову використання різних білково-енергетичних добавок при виробництві молока. Адже застосування коштовних кормових засобів буде підвищувати собівартість виробництва продукції. Тобто необхідно проводити більш розгорнутий аналіз застосування різних раціонів годівлі взагалі, і зокрема, окремих їх компонентів .
Корми коровам згодовують трьома способами: роздільно, коли кожний корм з раціону роздається окремо; у вигляді повнораціонної кормосуміші; та комбінований спосіб, коли основний раціон роздається у вигляді кормосуміші, а частина комбікорму або кормових добавок – окремо. Зараз в Україні найпоширеним способом є другий. Використання мобільних кормозмішувачів-роздавачів дозволяє швидко приготувати кормосуміш потрібного складу, доставити її до тварин та рівномірно розподілити по фронту годівлі. При цьому відбувається економія часу, паливно мастильних та людських ресурсів при виконанні технологічного процесу годівлі.
Враховуючи вищезазначене, нами було поставлено за мету визначити ефективність впровадження інноваційного підходу організації технології годівлі корів (використання білково-енергетичної добавки з захищеним протеїном) у порівнянні з традиційним. Визначені наступні завдання:
- розробити повноцінні раціони годівлі дійних корів, у т.ч. з включенням добавки з захищеним протеїном;
- встановити вплив добавки з захищеним протеїном на молочну продуктивність та якісні показники молока;
- порівняти ефективність різних підходів організації технології годівлі корів. Матеріали та методи досліджень дослідження наведені у основном тексті статті.
Визначення ефективності впровадження інноваційного підходу організації технології годівлі корів з білково-енергетичною добавкою з захищеним протеїном проводилось в умовах ДП ДГ «Асканійське» Інституту зрошуваного землеробства НААН на 2 групах лактуючих корів першої третини лактації по 50 голів у кожній, відібраних за принципом аналогів з урахуванням породності, живої маси, молочної продуктивності, дати отелення. Тривалість досліду становила 72 доби. Тварини утримувались безприв’язно, доїння – триразове. Умови утримання, режими годівлі та напування, параметри мікроклімату у всіх групах піддослідних тварин були однакові. На основі даних хімічного аналізу кормів, проведеного в лабораторії оцінки якості кормів та продуктів тваринного походження ІТ НААН, розроблені раціони годівлі для піддослідних груп (всі таблиці наведено в основному тексті статті ). Різниця між раціонами контрольної та дослідної груп полягала у складі та структурі комбікорму. У дослідній групі частина концентрованих кормів була замінена на білково-енергетичну добавку ТЕП-мікс, яка сприяла збільшенню в раціоні годівлі часток нерозщеплюваного в рубці протеїну та захищеного крохмалю. Транзитний енерго-протеїн ТЕП-мікс являє собою суху сипучу кормову суміш, з високим вмістом захищених від розпаду в передшлунках жуйних протеїну та крохмалю.
ОЕ - обмінна енергія в ТЕПмікс - 12,5 – 13,5 МДж;
СП - сирий протеїн в ТЕПмікс - 34-35%, в абсолютно сухій речовині 39-40%;
НРП - не розщеплюваний в рубці протеїн в ТЕПмікс - 60-65%
НРК - не розщеплюваний в рубці крохмаль в ТЕПмікс - 65-70%
Було встановлено, що за застосування добавки ТЕП-мікс у раціоні корів дослідної групи, добовий надій молока від корови збільшився в середньому на 0,9 кг (з 27,8 кг до 28,7 кг), а у перерахунку на базисну жирність – на 2,6 кг (з 29,6 кг до 32,1 кг). За результатами хімічного аналізу молока з’ясовано, що середній вміст масової частки жиру та білка в молоці у тварин дослідної групи були вищими відносно контролю відповідно на 0,20 % (3,62 % проти 3,82 %) та 0,23 % (3,15 % проти 3,38 %). При визначенні вартості раціонів годівлі корів у дослідних групах було встановлено, що тварини контрольної групи у середньому за період досліду споживали кормів на 9,90 грн. або 10,10 % менше, ніж аналоги з дослідної групи.
Використання інноваційного підходу щодо організації технології годівлі високопродуктивних дійних корів дозволило збільшити вміст нерозщеплюваного у рубці протеїну з 24,3 % до 33,4 % у раціоні. Це дозволило не тільки підвищити молочну продуктивність корів, але й покращити якісні показники молока. За результатами проведеного порівняльного багатокритеріального аналізу відмічено, що продуктивність дійних корів за використання запропонованого прийому організації технології їх годівлі забезпечує суттєву перевагу дослідного варіанту. Установлено, що для дослідної групи цільова функція за розглянутими критеріями є меншою і становить 0,0112 при тому, що цільова функція базового варіанта була гіршою в 6,43 раза.
Золотарьов А., Седюк І., Піскун В., Тришін О,, Золотарьова С. НТБ ІТ НААН №130




