Кукурудза – одна з головних сільгоспкультур у світі. Вона недорога і є важливим джерелом енергії у раціонах тварин. Основна частина її енергії міститься у крохмалі. На відміну від соєвих бобів або інших компонентів, які для підвищення кормової цінності потребують термообробки, екструдування, подрібнена кукурудза використовується в раціонах тварин у нативному вигляді. Так навіщо екструдування?
Дослідники наводять декілька вагомих причин, які варто враховувати, якщо підприємство високопродуктивне і зацікавлене у відповідності зростаючим вимогам сучасних споживачів-харчовиків.
Перша причина: при екструдуванні досягається високий рівень желатинізації крохмалю кукурудзи, що покращує її засвоюваність і, відповідно, енергетичну цінність, підвищує ефективність корму. В порівняльних дослідах було встановлено, що рівень засвоюваності екструдованої кукурудзи на 22% вищий, ніж у подрібненої.
Друга причина: желатинизований крохмаль являє собою високопоживне джерело для мікрофлори рубця, чим стимулюється у жуйних тварин мікробіальний синтез білку. Головні джерела мікробіального білку це рубцеві бактерії і продукти їх життєдіяльності. Потрапляючи у тонкий відділ кишечника вони розпадаються на амінокислоти, які використовуються організмом корови при продукуванні молока. Крім того, рубцеві бактерії при ферментації крохмалю виробляють жирні кислоти, що діють як джерело енергії, підвищують рівень активності тварин. Дослідами встановлено: підвищений рівень желатинізації крохмалю забезпечив перевищення вмісту мікробіального білку в рубці у 8 разів у порівнянні з подрібненою кукурудзою.
Третя причина використовувати екструдування: завдяки обробці при високих температурах екструзії значно зменшується рівень бактерій, вірусів і токсинів, або вони повністю ліквідуються. В реальних ситуаціях досить часто трапляється, що в збереженій зерновій сировині вміст мікотоксинів перевищує допустимі норми. Потрапляння токсинів з кормом в організм тварини, як мінімум, зменшує продуктивність, може викликати захворювання і впливати в подальшому на якість продукції. Обробка зернової сировини методом екструдування дозволяє вирішувати ці проблеми, знешкодити навіть такі небезпечні токсини як дезоксиниваленедол (ДОН).
Сучасне інтенсивне тваринництво має тенденцію до використання кормів високої якості. Обробка в екструдері соєвих бобів давно використовується кормовиробниками. Настає час ширше застосовувати екструдування для зернової сировини.
(За матеріалами Збірника наукових праць Інституту кормів авт.К.Яківчук, журналу Комбікорма авт. Д.Албін)




