04 Sep. 2023

Фактори, що впливають на коефіцієнт конверсії корму (Частина 2)

    Які фактори управління можуть вплинути на коефіцієнт конверсії?
    Належне управління має починатися з гігієни приміщення, де вирощуватимуться свині, що передбачає повне спорожнення з наступним належним миттям та дезінфекцією. Правильна робота системи порожньо/зайнято вплине на продуктивність і коефіцієнт конверсії корму (FCR). Щільність утримання свиней також впливає на ефективність використання корму. Результати численних досліджень показують, що якщо поросята після відлучення та відгодівлі мають менше місця на одне порося, ніж потрібно, споживання корму зменшується, а добовий приріст знижується. Неясно, чи викликає зниження споживання корму зниження добового приросту ваги або зменшення добового приросту призводить до зниження добового споживання корму. Вплив на ефективність конверсії корму менш передбачуваний і може залежати від збільшення щільності поголів'я, але ми не можемо забувати, що занадто мало місця для кожної свині збільшує шанси появи проблем, пов'язаних з поведінкою, таких як кусання хвоста, які, серед іншого, будуть негативно впливати на конверсію корму. Обмежене споживання корму та посилення конкуренції за корм через обмежений доступ зазвичай змішуються в умовах групового утримання. Було доведено, що зменшення площі годівниці, що надається свиням, має той самий ефект, що зменшення площі поверхні, призначеної для свиней. Як правило, збільшення кількості свиней на годівницю знижує споживання корму і добовий приріст, але на коефіцієнт конверсії корму це впливає тільки тоді, коли скорочення споживання буде настільки, що проблеми утримання починають становити значний відсоток від загальних потреб (через зниження вимоги до зростання). Обмеження можуть бути викликані недостатньою кількістю годівниць для свиней або нерівномірним розподілом корму, що призводить до зменшення доступного простору. Правильне регулювання годівниць також матиме важливе значення, тому що, якщо вони будуть занадто закриті, свиням буде важко отримати доступ до корму, викликаючи той самий ефект, що й зменшення простору годівниці. Однак надмірне відкриття приведе до втрат корму, що негативно позначиться на конверсії корму. У польових умовах ємність бункера зазвичай мала або не заповнена повністю (занадто короткі труби, що подають), що призводить до ситуацій, коли в годівниці завжди закінчується корм. Було доведено, що переривчасті періоди голодування на етапах відгодівлі можуть викликати ефект, аналогічний зменшенню простору годівниці, оскільки час використання годівниці буде обмежено, і свині не зможуть поїдати максимальну добову кількість корму. Нестача води, особливо в спеку, може призвести до зниження добового споживання корму, що, у свою чергу, негативно позначиться на виробничих результатах і може негативно вплинути на коефіцієнт конверсії корму у разі жорстких обмежень. Робота з наповнення та спустошення корпусів також вплине на ефективність використання корму. Відсутність сортування за розміром при вході на відгодівлю, всупереч поширеній думці, покращує конверсію корму групи, а не погіршує її. При спустошенні приміщень ранній продаж найважчих свиней звільнить місце і оптимізує виробничі результати для свиней, що залишилися. Практика голодування перед завантаженням на забій, якщо вона виконується правильно, також призведе до економії корму і, отже, поліпшення конверсії корму. Однак надмірно тривале голодування (більше 24 години) призводить до втрати ваги, що не дозволяє скористатися перевагами голодування. Відносини між працівниками та свинями також впливають на одержувані виробничі результати. Агресивне ставлення, що викликає страх у свиней, пов'язані з нижчими виробничими результатами, зокрема з нижчим коефіцієнтом конверсії.
    Недоліки в системі зберігання або розподілу корму на фермі, помилки в роздачі різних видів корму, зламані годівниці тощо можуть призвести до втрат корму, що, природно, призведе до погіршення коефіцієнта конверсії корму. Є кілька ситуацій, у яких коефіцієнт конверсії корму на етапах дорощування/відгодівлі може бути підвищено. Звичайно, першим кроком у постановці діагнозу є наявність еталона для порівняння. Це еталонне значення коефіцієнта конверсії корму буде різним для кожної ситуації, оскільки воно залежатиме від генетики, що використовується в лінії свиноматки і кнура, використовуваного корму, розташування ферм, типу ферми і, насамперед, ваги при вході та виході. Низька початкова вага має тенденцію до зниження конверсії корму, як і низька вихідна вага, тоді як зі збільшенням ваги відбувається зворотне.


    Енрік Марко (Enric Marco), Іспанія (журнал «Корми і Факти» )