Кальцій: два боки медалі у забезпеченні нормативів поживності.
Складання раціонів для повного задоволення потреби тварин у поживних речовинах стає особливою проблемою, коли стосується найважливіших мінералів, таких як, наприклад, кальцій. Кальцій потрібен для формування кісток, відіграє роль каталізатора у деяких метаболічних і фізіологічних процесах, включаючи скорочення серця і м’язів, а також бере участь у передачі нервових імпульсів. Враховуючи це в раціони його часто вводять у надлишкових кількостях, побоюючись дефіциту. Дефіцит насправді може уповільнити зростання тварини, але надлишок швидкорозчинного кальцію також може суттєво знизити продуктивність.
Для досягнення нормативів поживності у інтенсивна зростаючих секторах, таких як птахівництво, свинарство, раціони складаються з використанням декількох злакових інгредієнтів. Хоча в них наявний високий вміст енергії, більшість зернових бідна мінералами, в тому числі кальцієм, вміст якого складає всього 0,02-0,06%. Для задоволення потреби в кальції в раціони зазвичай включають його неорганічні форми, наприклад, вапняк і ді кальцій фосфат. У типовім кукурудзяна-соєвім стартернім раціоні для бройлерів більше 80% кальцію міститься у неорганічній формі. На відміну від фосфору, додавання кальцію не призводить до значного зростання вартості, бо вапняк доступний за ціною. Окрім того, виділення надлишку кальцію не накладає відчутної шкоди оточуючому середовищу. Разом ці фактори призводять до його надлишкового введення у раціони.
Висока концентрація кальцію може бути такою ж шкідливою, як і низька: недостатня кількість кальцію негативно впливає на швидкість росту, а його підвищений вміст призводить до антипоживного ефекту відносно інших важливих поживних речовин. Особливе значення має негативний вплив надлишку кальцію на доступність і засвоюваність фосфору. Фосфор критично важливий для мобілізації енергії і синтезу білків, а також для розвитку кісток і основного обміну речовин. Фосфор надходить до організму при вживанні зерна і бобових, де знаходиться у вигляді фітатів, для розщеплення яких потрібна фітаза. Тваринам, що не здатні продукувати фітазу, птахам, свиням, фітаза додається у корм. Завдяки швидкому відщепленню фосфатних груп, фітаза зменшує зв’язування кальцію з білком і таким чином зменшує його антипоживний вплив на білки і мінерали.
Висока концентрація кальцію в раціоні погіршує ефективність фітази внаслідок утворення кальцій-фітатних комплексів. Надлишок кальцію також сприяє зв’язуванню фітату з молекулами білку, що також зменшує можливості фітази руйнувати фітат. Білки зазвичай утворюють комплекси з фітатом при низьких значеннях рН (<4) у верхньому відділенні шлунково-кишкового тракту, при більших значеннях рН комплекси не утворюються. Цей процес порушується у присутності кальцію при значеннях рН >4 з утворенням хелатів білку і фітату. Такий антипоживний ефект кальцію значною мірою залежить від його розчинності, яка у свою чергу залежить від джерела кальцію і розміру часток. Дослідами встановлено, чим вони менші, тим швидше розчиняються у верхньому відділі шлунково- кишкового тракту, а це призводить до збільшення кількості доступного кальцію. І ефективність фітази сильно залежить від розміру часток кальцію у кальцієвмісних добавках. При швидкорозчинному кальції посилюється активність зв’язування його з фітатом, внаслідок чого фітат стає більш стійким до руйнування фітазою. При цьому зменшується вивільнення фосфору.
Для зменшення негативного впливу надмірного рівня кальцію на засвоюваність поживних речовин і на швидкість росту може бути використана стратегія подвійної дії.
По-перше додавання фітази у правильно розрахованих дозах з урахуванням вищезгаданих факторів, сприяє своєчасному і ефективному гідролізу фітату, перешкоджає утворенню небажаних сполук з фітатом.
По-друге підвищенню якості корму і здоров’я тварин буде сприяти корегування кількості кальцію, що вводиться у раціон (правильне кальцій-фосфорне співвідношення), а також врахування розчинності вибраного джерела кальцію. Важливішим фактором є розмір часток добавки кальцію. Раціони, в які вводиться велика кількість кальцію і/або такі, що несуть високо розчинні джерела кальцію, наприклад, вапняк, можна покращити використовуючи правильно підібране дозування фітази.
За Джерелом: К. Иванс, DuPont Animal Nutrition




