КЛІТИННІ СТІНКИ ПИВНИХ ДРІЖДЖІВ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я СОБАК
Тисячоліттями дріжджі використовувалися при випічці хліба і для спиртового бродіння при виготовленні пива і етанолу. В наш час у харчовій і кормовій промисловості широко використовуються різні види дріжджів. Застосовуються і продукти, що створені на основі складових дріжджів, але продукти створені на основі клітинних стінок пивних, спиртових чи хлібопекарських дріжджів показують різні концентрації маннаноолігоцуридів (МОЦ) і глюкана.
Було встановлено, що виробничий процес впливає на хімічний склад клітинних стінок дріжджів, зокрема на вміст сирого протеіну, ефірного екстракту і золи. Процес ферментації субстратів in vitro виявив відмінності за об’ємами утвореного газу, кількості коротколанцюгових жирних кислот і продукуванню аміаку. Найбільш високий їх рівень показали після ферментації клітинні стінки пивних дріжджів, а клітинні стінки хлібопекарських дріжджів виявилися менш руйнованими і менш ферментуємими.
Клітинні стінки дріжджів Saccharomyces cerevisiae, найбільш відомі як маннаноолігоцукриди (МОЦ), вони є неперетравними вуглеводами. Цей ферментуємий пробіотчний субстрат має здатність зв’язувати Escherihia coli и Salmonella в кишечнику, завдяки чому чинить позитивний вплив на мікрофлору кишечника і на імунну систему. Дріжджі Saccharomyces cerevisiae це еукаріотичні одноклітинні мікроорганізми, які при ферментації перетворюють вуглеводи на вуглекислий газ і спирти
Компанією Leiber GmbH було створено продукт Biolex MB40, який на 100% складається з клітинних стінок натуральних пивних дріжджів (Saccharomyces cerevisiae) з високим вмістом натурального бета-глюкану і МОЦ. У співпраці з Гентським університетом компанія Leiber GmbH провела дослідження потенціалу пробіотичної активності цього продукту у шлунково-кишковому тракті собак. Встановлено, що Biolex MB40 засвоюється мікрофлорою собак помірно і вибірково в дистальному відділі товстоі кишки в залежності від дози. Поміж інших ефектів спостерігалося значне збільшення вмісту бутирату, лактату, ацетату, пропіонату. Останній, як і ацетат і бутират є одним з постачальників енергії для епітелію кишечника, він сприяє захисту кишечника від запальних процесів. Припускається, що пропіонат впливає на зменшення синтезу холестерину і жирних кислот у печінці і регулює імунний статус у жировій тканині. Було показано, що у собак продукування пропіонату стимулює гормони насичення шлунково-кишкового тракту і врешті решт впливає на контроль ваги або жирової тканини.
В процесі дослідження було виявлено ефект так званої «перехресної годівлі» пов’язаний із збільшенням кількості Enterococcaceae у проксимальному відділі товстої кишки (продукування лактату). Це означає, що Biolex MB40 можливо ферментується частиною мікроорганізмів і розщеплюється на ацетат і лактат, які потім споживаються іншими мікробами, які утворюють пропіонат і бутират. Також було показано, що кількість потенціальних патогенів, таких як Enterobacteriaceae і Fusobacteriaceae, зменшувалася завдяки використанню Biolex MB40.
В університеті Генту були проведені досліди з тестування імунної відповіді неспецифічного і специфічного захисту у собак. Одержані результати показують стимуляцію ROS (активні форми кисню), що означає активацію неспецифічної імунної системи. Також було підтверджено ефект імуномодуляції особливо у відношенні інгібірування прозапальних інтерлейкінів, що важливо при хронічних запальних процесах. Biolex MB40 безпосередньо підсилює кишечний бар’єр як першу лінію захисту від проникнення потенціальних патогенів.
У порівнянні з іншими пробіотичними речовинами, такими як ФОЦ (фруктоолігоцукриди), які відносно швидко ферментуються, особливо у проксимальному відділі товстої кишки, Biolex MB40 помірно і вибірково ферментується у дистальному відділі товстої кишки. Використання його у якості пребіотика в чистому вигляді або у комбінуванні з іншими олігоцукридами вочевидь є комплексним засобом покращення і захисту здоров’я кишечника.
Джерело: М. РАКЕБРАНДТ, компания Leiber GmbH, Германия




