02 Jun. 2022

Комплексна оцінка білкової цінності кормової сировини тваринного походження

    Кормова сировина тваринного походження вважається  одним із ефективних компонентів для балансування повнораціонних комбікормів для тварин і птиці за вмістом протеїну, оскільки її характерною особливістю є високий рівень білка і його біологічна повноцінність за амінокислотним складом. Особливо важливо забезпечити в раціоні тварин і птиці оптимальну кількість лімітуючих амінокислот, які визначають використання інших амінокислот. За відсутності однієї з лімітуючих амінокислот продуктивність дорослої птиці або швидкість росту молодняку визначатиметься лише цією амінокислотою, а не загальним рівнем надходження протеїну.

    Сьогодні на ринку України реалізується широкий спектр кормової сировини тваринного походження, отриманої різними технологічними шляхами, а саме: м’ясо-кісткове, м’ясне, кров’яне, пір’яне борошно, тваринні кров’яні клітини тощо. Всі вони містять повний набір амінокислот у своєму складі в різних співвідношеннях, від чого залежить ступінь перетравності протеїну та рівень засвоєння його організмом тварин і птиці. В табл. 1.наведено дані  з білкової цінності кормової сировини тваринного походження.  

    Табл. 1. Білкова цінність кормової сировини тваринного походження

                          Назва сировини                   Вміст сирого протеїну              Вміст перетравн. протеїну             Коефіцієнт перетравності

    М’ясо-кістк. бор.                               60,7                                               36,6                                                   60,3

    Пір’яне бор.                                      80,8                                                28,9                                                  34,5

    М’ясне бор.                                       67,5                                                50,8                                                  75,3

    Кров’яне бор.                                    79,6                                                 54,7                                                  68,7

    Плазма крові суха                            78,2                                                 70,3                                                  89,9

    Так кров’яне борошно – одне із найбагатших за вмістом протеїну (73-81%), перетравність якого в організмі становить 52-58%, але воно бідне за вмістом метіоніну, гліцину, ізолейцину. Пір’яне борошно відноситься до кератинової сировини. Залежно від технології виробництва (гідролі-зу за тиску 4,0-4,8 бар і температури 145-150°С впродовж 40 хв) також містить не менше 70% протеїну, однак його перетравність менше 50% за рахунок нижчої засвоюваності організмом через наявність дисульфідних зв’язків між поліпептидними ланцюгами, а за вмістом незамінних амінокислот воно поступається, наприклад, соєвому шроту. З літературних джерел відомо, що перетравність протеїну м’ясного борошна приблизно становить 50-52%, м’ясо-кісткового – 34%, сухої плазми крові – 85-87%, сухого гемоглобіну - до 94%. Отже, білкова цінність пір’яного борошна поступається іншим видам кормової сировини тваринного походження. Вміст перетравного протеїну м’ясо-кісткового борошна є нижчим за його вміст у м’ясному на 27,9%, кров’яному – на 49,0%, однак коефіцієнт перетравності є вищим за цей показник у пір’яному борошні, при нижчому вмісті сирого протеїну Найкращі показники білкової цінності відмічено у плазмі крові сухій за вмістом перетравного протеїну і коефіцієнту перетравності, який складає 89,9%, що вказує на його хорошу засвоюваність організмом тварин і птиці.

    Актуальним залишається вирішення комплексної оцінки білкової цінності кормової сировини тваринного походження, яка характеризується коефіцієнтом використання перетравного протеїну та доповнюється індексом перетравності (таб.1).  Результати досліджень амінокислотного складу кормової сировини тваринного походження наведено в табл. 2.

    Досліджувані зразки кормової сировини тваринного походження містять в своєму складі повний набір незамінних і замінних амінокислот. За вмістом незамінних амінокислот найбільш цінними є м’ясне, кров’яне борошно і суха плазма крові. Згадані продукти є ефективними в годівлі для здійснення синтезу білка продукції тваринництва і птахівництва. Враховуючи той факт, що продукти переробки відходів тваринного походження займають незначну частку (3-5%) у структурі раціону, через їх високу вартість, слід всесторонньо оцінювати їх якість за показниками перетравності та амінокислотного складу. Це дозволить виробникам раціонально проводити деталізацію раціонів з метою реалізації ефективної конверсії кормів.

     

    Табл. 2. Амінокислотний склад кормової сировини  тваринного походження, %

     

    Амінокислоти               М’ясокісткове бор.   Пір’яне бор.    М’ясне бор.  Кров’яне бор.   Плазма крові

    Аргінін (Arg)                        3,560                        5,640                 3,903               3,811                4,205

    Лізин (Lys)                            3,108                        1,630                3,190                6,427                6,353

    Тирозин (Tyr)                       1,086                         2,509                1,323                2,019               2,509

    Фенілаланін (Phe)                 1,903                        4,183                 2,411                4,965               4,160

    Гістидин (His)                       0,845                        0,676                1,072                 3,538               2,196

    Лейцин (Leu)                         4,037                        7,264                3,985                 9,007               6,857

    Ізолейцин (Ile)                       1,836                        3,740                1,726                 2,993               2,278

    Метіонін (Met)                       0,752                        0,687                1,204                 1,189               0,802

    Валін (Val)                             2,485                         7,235                3,201                 6,320               4,510

    Пролін (Pro)                            6,630                         8,414                7,310                 8,981               9,279

    Треонін (Thr)                          2,773                         4,515                1,715                 3,388              4,660

    Аланін (Ala)                            3,144                         4,437                3,192                 4,260              4,563

    Серин (Ser)                              2,603                         8,868                6,177                 5,371              4,887

    Гліцин (Gly)                            3,862                         6,554                8,048                 3,052               3,471

    Аспараг.к-та  (Asp+Asn)        3,005                         3,763                4,215                 3,186               3,860

    Глутамін.к-та (Glu+Gln)         7,141                        6,270                7,638                 6,552                7,035

    Цистин (Cys)                            0,551                        3,712                0,511                 1,095                0,436

    Триптофан (Trp)                      0,520                         0,508                0,476                 1,007                1,151

     

    Джерело: За матеріалами  статті : Г.П. Ривак, канд. с.-г. наук,

    Г.Й. Бойко, ст. науковий співробітник,

    Р.О. Ривак, канд. с.-г. наук,

    С.В. Давидович, старший лаборант. ДНДКІ    

    Корми і факти № 3-4/ 2022