Кормові ферменти, для сучасного промислового тваринництва
Постійне зростання вартості кормів спонукає виробників шукати шляхи здешевлення раціонів і підвищення засвоюваності поживних речовин з більш дешевих компонентів. Актуальним рішенням в цих умовах стають ферментні препарати, що розщеплюють високомолекулярні складові до легкозасвоюваних форм. Ферменти або ензи́ми —біологічні каталізатори, що прискорюють біохімічні реакції.. Без використання ензимів досягнути високої конверсії корму у промисловому розведенні тварин неможливо. Кожний фермент здатний впливати на конкретний субстрат. Додавання кормових ферментів сприяє не тільки засвоєнню окремих компонентів корму, але дозволяє збільшити в раціоні долю дешевших складових.
Протеаза. Якщо мова йде про дорогі компоненти, то значної уваги потребують носії протеїну і амінокислот. Для покращення їх засвоєння використовують екзогенну протеазу, яка розщеплює їх до пептидів, зменшує рівень інгібіторів внутрішніх ферментів, руйнує зв’язки білків.. Раніше вважалося, що протеаз, які виробляютья ШКТ тварини досить для оптимального перетравлення протеїну. Інтенсифікація тваринництва сьогодні змінює підходи – протеаза як окремий фермент використовується повсюди і, як свідчить практика, дозволяє зменшити норму протеїну і амінокислот в кормі на 4 – 6%. Особливо цей фермент потрібен молодим тваринам, чия ферментна система ще не сформувалася.
Травна система високопродуктивних моногастричних тварин не здатна обробити складні органічні сполуки, такі, наприклад, як некрохмалисті полісахариди. Полісахариди рослинної сировини (зернової, бобової, ін.) поділяються на крохмалисті і некрохмалисті (НПС). Перші – крохмаль, цукор, інші легко засвойні вуглеводні - це головні джерела енергії для тварин і птиці. Некрохмалисті полісахариди це головна антипоживна частина рослинної сировини, яка складно перетравлюється організмом. Підвищити поживність раціону, а також посприяти росту корисної мікрофлори травної системи допоможе використання у складі корму спеціалізованих ферментів. Кожний фермент здатний впливати на конкретний субстрат. В складі комбікормів для тварин та птиці сьогодні в якості добавок використовуються бета-глюканази, ксиланази, маннанази, пектинази, целлюлази, які відносяться до групи карбоангідраз. Вважається, що чим більше видів ензимів використать у раціоні, тим більше баластних речовин буде перероблено і засвоєно. Кліткова стінка рослин має складну надмолекулярну будову, вочевидь, що вона руйнується швидше під дією декількох видів НПС-ферментів, в першу чергу карбогідраз, що розщеплюють структурні «скелетні» полісахариди рослин – целюлозу, глюкан і ксилан. У зв’язку з цим для промислового тваринництва і птахівництва актуальні мультиферментні комплекси, що включають набір ферментів.
Ксиланаза сприяє вивільненню з клітин рослинної сировини (висівок, макух, шротів, ячменю) білку, крохмалю, пектину і утворенню простих цукрів завдяки розкладанню арабіноксиланів до молекули ксилози. Цей фермент через свою термолабільність вимагає особливого підходу при виробництві.
Маннанази рекомендують для включення в раціони, що містять продукти переробки сої, соняшнику. Маннани містяться також у кукурудзі, пшеничних висівках. Фермент бета-маннаназа розщеплює полісахариди маннани з утворенням глюкози і маннози, підвищуючи енергетичну поживність корму. Манноза слугує субстратом для розмноження симбіотичної мікрофлори у кишечнику, збільшуючи перетравність раціону. Завдяки маннозі можна зменшити дію мікотоксинів, бо продукти розпаду маннанів можуть зв’язувати і виводити з кишечнику ряд токсичних молекул.
Ендо-1,3(4)-β-глюканаза, ендо-1,4-β-глюканаза (глюканаза) це ензим, який здатний гідролізувати глюкозидні зв’язки глюкози в целюлозі і глюкози в бета-глюкані. Кормова бета-глюканаза діє на целюлозу і бета-глюкани з утворенням вільних залишків глюкози та олігосахаридів. Бета-глюканаза є важливою складовою комплексних ферментних препаратів. Рекомендується для всіх видів тварин, навіть для великої рогатої худоби.
Целюлаза використовується у складі комплексних ферментів, що містять ксиланази і бета-глюканази. В природних умовах гриби найбільш ефективно руйнують целюлозу, виділяючи відповідні ферменти,що здатні руйнувати тверді субстрати. Цю здатність застосовують і в промисловому виробництві ензимів.
Пектиназа. Полісахариди пектини сприяють згущенню кормової маси у шлунково-кишковому тракті, що уповільнює процеси ферментації їжі, всмоктування мінералів і вітамінів, через це надлишок пектинів є небажаним. Їх джерелом слугують шроти (соєвий, соняшниковий, рижійний),горох, висівки, жом, меласа. Тому фермент пектиназа обов’язково використовується, найбільше у складі комплексних кормових ензимів.
За рекламними публікаціями фірм:
VLAND BIOTECH GROUP, DSM, BASF, ADISSEO, BIOCHEM, DU POINT




