02 Aug. 2021

Про характеристики якості подрібнення.

    Більша частина сировини, що використовується на сучасних комбікормових заводах піддається подрібненню. Високоякісний корм, одержаний за правильними технологічними процесами гарантує підвищення продуктивності тварин, особливо при забезпеченні однорідності змішування, яка зумовлюється якістю подрібнення. До двох головних характеристик якості подрібнення відносяться розподіл часток за розмірами і значення d50. Перша встановлює пропорції часток у зразку, значення d50 показує середній розмір часток гранулометричного спектру. Як показує досвід, сипучі матеріали з однаковим розміром d50 можуть мати різний гранулометричний склад. Найвужчого спектру можна досягти при використанні вальців, в той час, як молоткові дробарки видають широкий діапазон розмірів часток і відповідно найбільші кількості дрібніших і крупніших часток.

    Є ще один фактор, на який впливає вид обладнання - форма часток. У вальцях руйнування матеріалу відбувається під дією його стиснення і зсуву, тому частки приймають більш витягнуту форму. У молоткових дробарках продукт подрібнюють ударні навантаження і частки набувають округлу форму. Молоткові дробарки складають більшу частину, порівняно з вальцями. Вони забезпечують високу продуктивність, простіші в експлуатації і придатні практично для подрібнення будь-яких продуктів.

    У молотковій дробарці головним подрібнюючим елементом є молотки, що швидко рухаються. Вони б’ють по часткам продукту, які рухаються повільно, розбиваючи їх. Найбільш очевидним фактором впливу є кількість молотків. З їх збільшенням збільшується вірогідність ударів по часткам, що призводить до більш тонкого подрібнення. Другим фактором впливу є довжина молотків – вона визначає кут, під яким частки відбиваються від молотків. Короткі молотки відбивають частки перпендикулярно ситу і частки проходять через отвори сита зразу, як тільки стали меншими за отвори. Зі збільшенням довжини і, відповідно, зменшенням відстані між молотком і ситом кут зіткнення часток із ситом стає більш тупим. Частки відбиваються від сита і довше залишаються у дробарній камері, де піддаються подальшому подрібненню.

    На гранулометричний склад також впливають розміри отворів сита і його відкрита площина. Перша характеристика визначає розмір часток, які будуть проходить через отвори. Більший розмір зумовлює крупніші частки, що пройдуть через отвори. При збільшенні відкритої площини сита зростає вірогідність того, що частки пройдуть через отвори сита, а не відіб’ються від поверхні між отворами. Час утримання часток всередині камери дробарки залежить і від зношення сит. Отвори зношених сит мають заокруглені краї і вони відбивають іще додаткову частку продукту назад під молотки. Це призводить до більш тонкого розмелу таких відбитих часток і відповідно до більш широкого гранулометричного спектру. Ударні плити (деки) і камера торможення сприяють у створенні більшої різниці між швидкостями молотків і часток, уповільнюючи рух часток і спрямовуючи їх знову до ротору. При цьому зростає число ударів часток об молотки. Камера торможення також створює умови турбулентності і перешкоджає руху часток під дією ротора по колу. Це забезпечує більш вузький гранулометричний склад. Окружна швидкість ротора впливовий технологічний фактор. Збільшення швидкості ротору, а відповідно і молотків, призводить до більш тонкого подрібнення, а гранулометричний склад стає більш широким. Суттєвий вплив на продуктивність дробарки і гранулометричний склад продукту має аспірація. Збільшення протоку повітря забезпечує швидший прохід часток через сито, вони швидше покидають дробарку, що забезпечує вужчий гранулометричний спектр.

    На відміну від дробарок, вальці придатні до продуктів досить обмеженого переліку. На вальцях неможливо обробляти волокнисті і кускові матеріали. Крім того, сам процес менш гнучкий за можливостями впливу на якість подрібнення . На розмір часток впливають кількість і тип рифлів на вальцях і зазор між ними, але криві розподілу їх розмірів лишаються тими ж.

    Застосування так званого ступінчастого подрібнення розширює технологічні можливості. Воно передбачає сполучання подрібнення в молоткових дробарках, вальцювання і між цими операціями – просіювання. Після кожного етапу подрібнення продукт просіюється і тільки схід передається на наступну дробарку. Так відбувається поки всі частки не досягнуть необхідних розмірів. Цей метод скорочує продукування дрібних часток тому, що подрібнюються тільки крупні частки і більш вузьким стає гранулометричний спектр. Всі розглянуті тут фактори впливають на розміри часток і їх розподілення. Але слід приймати до уваги наступне: навіть якщо налагоджено параметри дробарок і вони залишаються незмінними, характеристики подрібненого продукту можуть варіюватися через зміну характеристик сировини чи через ступені зносу обладнання. Своєчасне виявлення таких відхилень важливо для гарантування технологічної стабільності виробництва.

    Джерело: М.Рюле ф. «BUHLER».