ПРОБІОТИЧНІ КОРМОВІ ДОБАВКИ – ПЕРСПЕТИВА РАЦІОНАЛЬНОЇ ГОДІВЛІ ТЕЛЯТ
Тваринників і кормовиробників зацікавили можливості використання в годівлі тварин екзогенних спороутворюючих бактерій роду Васillus, найкраще вивчені з яких Васillus subtilis і Васillus licheniformis. Як відомо з публікацій, їх легко можна використовувати як важливий компонент для приготування комбікормів. Позитивний вплив на травлення жуйних мають дріжджі Sаccharomyces cerevisiae, що пов'язано із зростанням показників продуктивності та стресостійкістю під час змін в раціонах годівлі тварин. Використання кормових дріжджів, збільшує прирости до 15 – 20 % і знижує собівартість приросту на 14 – 17%. Використання спеціалізованих штамів дріжджів для жуйних тварин – потужний засіб, що нормалізує рубцеве травлення.
Метою проведених досліджень було визначення впливу кормової добавки Імунобактерин, що містить в собі пробіотичні культури В. subtilis, B. licheniformis, S. cerevisiae, на показники росту та неспецифічного імунітету у різновікових телят. Дослідження проводились у виробничих умовах за згодовування телятам пробіотичної кормової добавки Імунобактерин фірми Кронос Агро. Кормова добавка Імунобактерин містить пробіотичні культури Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis та має дві форми випуску: Імунобактерин-L рідкий для зручності випоювання; Імунобактерин-D сухий для згодовування з комбікормами. Згодом, для покращення властивостей, до складу кормової добавки додали пекарські дріжджі. За зміненого складу кормова добавка містила Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis 1×1010 КУО/г, Sасcharomyces cerevisiae 1×109 КУО/г. Для зручності досліджень носила назву Імунобактерин-L2 та ; Імунобактерин-D2.
У дослідженнях порівняно ефективність використання кормової добавки Імунобактерин за різного складу (1 – В. subtilis, B. licheniformis; 2 – В. subtilis, B. licheniformis, S. сerevisiae) та форм застосування (L – рідка; D – суха). Телят формували у дослідні і контрольні групи, зважаючи на критичні вікові періоди:
1) новонародженим задавали Імунобактерин-D1 тривалістю згодовування 2 тижні;
2) 1-2-місячним задавали Імунобактерин-D1 – тривалість згодовування 3 і 8 тижнів;
3) 14-денним – 3-місячним телятам випоювали Імунобактерин-L2 для визначення більш ефективного періоду застосування добавки з S. сerevisiae;
4) 3-місячним телятам згодовували Імунобактерин-D2 тривалість 3 тижні;
5) телицям парувального віку згодовували Імунобактерин-D2 тривалість згодовування 3 тижні.
Вплив на здоров‘я та ріст телят визначали за біохімічними показниками та бактерицидною активністю сироватки крові. Бактерицидну активність до культури визначали за методикою Смирнової О. В., Кузьміної Т. А. Біохімічні показники сироватки крові визначали на автоматичному біохімічному аналізаторі LabLine-010. Дослідження проводились у господарствах Київської та Чернігівської області на телятах чорно-рябої породи за прив‘язного вирощування, дослідні групи складались з 6–10 тварин. (методи і подробиці дослідів наведено в основному тексті статті.)
Проведені дослідження надають змогу поступово за зростання віку телят оцінити вплив складу мікрофлори кормової добавки та тривалості її згодовування на здоров‘я та ріст тварин в найбільш критичні періоди вирощування. Аналіз результатів дозволяє зробити наступні висновки:
- Пробіотична кормова добавка Імунобактерин-D1 з вмістом B. subtilis, В. licheniformis позитивно впливає на ріст та стійкість до захворювань телят.
- Додавання до складу пробіотичної добавки пекарських дріжджів S. сerevisiae в кількості 1×109 КУО/г покращує показники середньодобового приросту живої маси за випоювання у рідкій формі на 110–149 г, за згодовування у сухому вигляді до 159 г порівняно з контрольною групою.
- Застосування пробіотичної добавки з дріжджами S. сerevisiae телятам до 3-місячного віку підвищує показники приростів живої маси, однак знижує відсоток бактерицидної активності сироватки крові на 6,4%. За довготривалого (більше 2-місяців) згодовування кормової добавки Імунобактерин-D1 бактерицидна активність сироватки крові знижувалась на 4,7% відносно контролю, а у деяких телят спостерігалась гіперферментація за АсАТ і АлАТ, що засвідчує негативний вплив на здоров‘я телят. Зазначений матеріал досліджень вказує на більш раціональну систему періодичного застосування телятам пробіотичної кормової добавки Імунобактерин в критичні періоди вирощування тривалістю 2–3 тижні.
- Зважаючи на фізіологію травлення за інтенсивного вирощування телят, що потребує прогресуючих змін мікробіоти передшлунків для більшої економічної ефективності потрібно змінювати склад кормових пробіотичних добавок відповідно віку тварин. Додавання до раціону телиць старших 3-місячного віку кормової добавки з вмістом пекарських дріжджів S. сerevisiae середньодобові прирости живої маси підвищуються до 1096 ± 90 г, що більше на 276 г порівняно з попереднім місяцем та на 246 г відносно контрольної групи.
- При проведенні досліджень в іншому господарстві серед телиць парувального віку середньодобовий приріст живої маси у дослідній групі становив 500 ± 17 г, що на 86 г більше за показники телиць контрольної групи.
- Проведені дослідження вказують, що залежно від дози, періоду застосування та годівлі тварин, кормова пробіотична добавка Імунобактерин-D2 дозволяє збільшити середньодобові прирости живої маси у на 6–20%. Для раціонального використання кормів при інтенсивному вирощуванні доцільно змінювати склад кормових пробіотичних добавок відповідно віку тварин.
Джерело: Литвиненко В. М. к. вет. н., доцент, Юхимчук Н. І., студ. НУБіП
Науково-технічний бюлетень ІТ НААН - No125




