ПРОБІОТИКИ В ГОДІВЛІ СВИНЕЙ
Використання пробіотиків на основі спор Bacillus в кормах для свиней дозволяє скоротити використання протимікробних препаратів за рахунок покращення стану поросят на момент їх відлучення, а також їх життєздатності на протязі всього виробничого циклу.
На жаль, не існує простого рішення, яке б дозволило скоротити використання протимікробних препаратів без негативного впливу на здоров’я і на показники продуктивності тварин. Будь-які рекомендації вказують на велику кількість факторів, які слід враховувати. Що стосується ветеринарної сфери, то належить приділяти особливу увагу діагностиці, вибору і дозам препаратів. Хоча протимікробні препарати застосовують для усіх технологічних вікових груп свиней, особлива увага при цьому надається переважно поросятам-відлучникам. При цьому доцільно сфокусуватися на кормових добавках, зокрема на пробіотиках як засобах профілактики захворювань.
Пробіотик-жива мікробіальна кормова добавка, що позитивно впливає на тварину, яка її споживає, покращує кишковий мікробний баланс і, при умові достатньої кількості, позитивно впливає на загальний стан здоров’я. Доведено, що при додаванні в комбікорм свиноматок пробіотиків на основі Bacillus мікрофлора шлунку змінюється призводячи до зменшення кількості кишкових патогенів, зокрема зменшується вміст Clostridium perfringens. Одночасно зростає кількість корисної мікрофлори, такої як молочнокислі бактерії. Це має позитивний вплив на здоров’я підсисних поросят і сприяє суттєвому зменшенню падіжу при відлученні.
В момент відлучення організм тварини не готовий до засвоєння рослинного білку і клітковини, особливо в разі незадовільної якості прикорму. Поросятам важко перетравлювати такі компоненти, бо ферменти у їхньому шлунковому соці націлені на розщеплення речовин молока. Використання пробіотиків на основі Bacillus може стати ефективним засобом забезпечення оптимального засвоєння білку рослинного походження і клітковини, бо даний вид пробіотиків продукує необхідні для цього травні ферменти. Краще перетравлювання корму і комплексна дія на патогенні мікроорганізми сприяють підвищенню показників росту. Як показали досліди, використання пробіотиків в період прикорму дозволило зменшити застосування антибіотиків на 52%.
Після відлучення недостатнє споживання корму може зменшити швидкість просування травних мас через кишечник. Це часто призводить до росту колоній патогенних мікроорганізмів у тонкому відділі кишечника, зміненню балансу мікробіоти і порушенню цілісності слизової. Як наслідок виникає діарея і погіршуються показники продуктивності. Пробіотики на основі спор Bacillus забезпечують більш повне перетравлювання корму і сприяють суттєвому підвищенню продуктивності. Дані 42-денного дослідження впливу пробіотиків на показники життєдіяльності поросят починаючи з відлучення (28день життя) показали, що додавання пробіотика на основі Bacillus в раціони поросят скорочує падіж і вибраковку тварин дослідної партії на 47% і значно покращує показники життєдіяльності.
Пробіотики не часто включають в раціони свиней на дорощуванні і відгодівлі. І даремно. Адже саме у цих групах використання пробіотиків показує позитивні результати. На цих етапах свині все ще відчувають вплив кишечних патогенів, що може негативно впливати на цілісність і функціонування кишечника. Пробіотики за рахунок метаболітів з антимікробними властивостями дозволяють зменшити патогенне навантаження. Більше того, навіть якщо мікробіота кишечника у цих свиней повністю сформована, її склад все одно можна покращувати для того, щоб сприяти більш ефективному засвоєнню корму и росту тварин.
Вплив пробіотика (комбінація B. licheniformis и B. subtilis) на етапах дорощування і відгодівлі 5500 голів одночасного утримання досліджували на промисловій фермі на протязі 7 місяців. Використання вказаної комбінації забезпечило зменшення на 42% падіжу і кількості вибракуваних тварин.
Джерело: Й. Йоргенсен, комп. Chr. Hansen, Данія




