01 Jul. 2022

ПРОБІОТИКИ І ПРЕБІОТИКИ В ГОДІВЛІ ТЕЛЯТ

    Загальновідомо, що вирощування здорових телят впливає на майбутню продуктивність жуйних тварин. Це залежить не тільки від генетики. При годівлі великої рогатої худоби ми маємо справу з  мікробіотою рубця і кишечника. Кишечні мікроби  жуйних тварин, головним чином рубця, забезпечують 70% добової потреби в енергії за рахунок ферментації клітковини. Мікробіота відіграє ключову роль у захисті від патогенів. Встановлено, що чим молодше теля, тим сильніший вплив на склад мікробіоти кишечника мають такі фактори як спосіб годівлі, застосування кормових добавок, т.ін. Значні відмінності у мікробіоті рубця можна побачити у перші місяці життя.   Різноманіття мікробів, особливо у телят з низькою масою тіла, зменшується через стрес, що наражає на ризик дисбактеріозу (дисбалансу мікробної спільноти кишечника). Стресу піддаються телята при відлученні, що можна нівелювати високоякісною годівлею  і відповідним віком відлучення.

    Фаза відлучення є критичною для мікробіоти рубця, яка повинна розвиватися у відповідності до розмірів рубця і його епітелію. Для підтримки її у здоровому стані рекомендують використовувати пробіотики і поребіотики. Кишечний епітелій може бути воротами для проникнення патогенних бактерій. Завдяки ранньому розвитку мікробіоти розвивається епітелій слизової оболонки кишечника і регулюється імунна система.  Стрес,  який викликає  кастрація, також впливає на мікробіоту кишково-шлункового тракту. Зменшується її різноманітність, особливо у телят з низькою масою тіла, у яких можливий дисбактеріоз.  Існує доказова база того, що продуктивність і ефективність  годівлі також пов’язані  з мікобіотою кишечника. Забезпечення повноцінної годівлі і дотримання гігієни звичайно ж є першими вимогами для здорового старту телят. Але інфекційний тиск може бути високим незалежно від оптимальних умов, ось чому доцільно використовувати пробіотики і пребіотики. Вони дозволяють сбалансувати мікробіоту рубця і кишечника, запобігаючи їх колонізації хвороботворними мікроорганізмами, покращити травлення у телят і їх здоров’я.

    Серед найбільш розповсюджених  пробіотиків і пребіотиків в годівлі телят найчастіше використовуються:  

    Телята

    ПРОБІОТИКИ

    ПРЕБІОТИКИ

    На вирощуванні

    Bacillus strains (Bacillus subtilis и Bacillus licheniformis)

    Enterococcus faecium

    Стінки дріжджових клітин(Saccharomyces cerevisiae)

    Гідролізовані дріжджі(Kluyveromyces fragilis)

    Інші пребіотики

    На відкормі

    Enterococcus faecium

    Інші пребіотики

    Гідролізовані дріжджі.  Стресові ситуації часто виникають через перегрупування або при транспортуванні тварин і супроводжуються діареєю чи іншими захворюваннями, в тому числі респіраторними. Компонентам гідролізованих дріжджів притаманна імуномодулююча властивість, яка сприяє зміцненню імунітету теляти і запобігти в стресових ситуаціях виникненню ряду захворювань.

    Дослідження ефективності  застосування препарату-пребіотика гідролізованих дріжджів (Kluyveromyces fragilis), показали відмінний результат (Hoping і співавт.)

    Було відібрано 209 бичків симентальської породи вагою 81,7кг середній вік 41день. На протязі 100 днів молодняк контрольної групи (107 гол.) одержував основний раціон. Телята дослідної групи (102 гол.) разом з основним раціоном одержували 10г на голову в день препарат гідролізованих дріжджів TechnoYeast на протязі 35 днів. Цей препарат крім того замінив 5 кг соєвого шроту на тону концентрату на  протязі перших 59 днів досліду. Крім добових приростів ваги визначали конверсію корму і стан здоров’я тварин. Телята дослідної групи показали більш високі значення добових приростів ваги, вони ефективніше засвоювали поживні речовини. За конверсією корму дослідна група також випереджала контроль: 2,88 проти 3,1 кг сухої речовини. Діарея з більш серйозними симптомами  частіше виникала в контрольній групі – 18,8% проти 13,2%. Тобто підтверджено позитивний вплив на здоров’я телят.

    Для покращення мікробної різноманітності і функціонування рубця і кишечника телят  можна рекомендувати використовувати в їх годівлі пробіотики і пребіотики.

    Джерело: Т. КРЕГЕЛО, комп. Biochem, Німеччина