ПРОБІОТИКИ І ПРЕБІОТИКИ В ГОДІВЛІ ТЕЛЯТ
Загальновідомо, що вирощування здорових телят впливає на майбутню продуктивність жуйних тварин. Це залежить не тільки від генетики. При годівлі великої рогатої худоби ми маємо справу з мікробіотою рубця і кишечника. Кишечні мікроби жуйних тварин, головним чином рубця, забезпечують 70% добової потреби в енергії за рахунок ферментації клітковини. Мікробіота відіграє ключову роль у захисті від патогенів. Встановлено, що чим молодше теля, тим сильніший вплив на склад мікробіоти кишечника мають такі фактори як спосіб годівлі, застосування кормових добавок, т.ін. Значні відмінності у мікробіоті рубця можна побачити у перші місяці життя. Різноманіття мікробів, особливо у телят з низькою масою тіла, зменшується через стрес, що наражає на ризик дисбактеріозу (дисбалансу мікробної спільноти кишечника). Стресу піддаються телята при відлученні, що можна нівелювати високоякісною годівлею і відповідним віком відлучення.
Фаза відлучення є критичною для мікробіоти рубця, яка повинна розвиватися у відповідності до розмірів рубця і його епітелію. Для підтримки її у здоровому стані рекомендують використовувати пробіотики і поребіотики. Кишечний епітелій може бути воротами для проникнення патогенних бактерій. Завдяки ранньому розвитку мікробіоти розвивається епітелій слизової оболонки кишечника і регулюється імунна система. Стрес, який викликає кастрація, також впливає на мікробіоту кишково-шлункового тракту. Зменшується її різноманітність, особливо у телят з низькою масою тіла, у яких можливий дисбактеріоз. Існує доказова база того, що продуктивність і ефективність годівлі також пов’язані з мікобіотою кишечника. Забезпечення повноцінної годівлі і дотримання гігієни звичайно ж є першими вимогами для здорового старту телят. Але інфекційний тиск може бути високим незалежно від оптимальних умов, ось чому доцільно використовувати пробіотики і пребіотики. Вони дозволяють сбалансувати мікробіоту рубця і кишечника, запобігаючи їх колонізації хвороботворними мікроорганізмами, покращити травлення у телят і їх здоров’я.
Серед найбільш розповсюджених пробіотиків і пребіотиків в годівлі телят найчастіше використовуються:
|
Телята |
ПРОБІОТИКИ |
ПРЕБІОТИКИ |
|
На вирощуванні |
Bacillus strains (Bacillus subtilis и Bacillus licheniformis) Enterococcus faecium |
Стінки дріжджових клітин(Saccharomyces cerevisiae) Гідролізовані дріжджі(Kluyveromyces fragilis) Інші пребіотики |
|
На відкормі |
Enterococcus faecium |
Інші пребіотики |
Гідролізовані дріжджі. Стресові ситуації часто виникають через перегрупування або при транспортуванні тварин і супроводжуються діареєю чи іншими захворюваннями, в тому числі респіраторними. Компонентам гідролізованих дріжджів притаманна імуномодулююча властивість, яка сприяє зміцненню імунітету теляти і запобігти в стресових ситуаціях виникненню ряду захворювань.
Дослідження ефективності застосування препарату-пребіотика гідролізованих дріжджів (Kluyveromyces fragilis), показали відмінний результат (Hoping і співавт.)
Було відібрано 209 бичків симентальської породи вагою 81,7кг середній вік 41день. На протязі 100 днів молодняк контрольної групи (107 гол.) одержував основний раціон. Телята дослідної групи (102 гол.) разом з основним раціоном одержували 10г на голову в день препарат гідролізованих дріжджів TechnoYeast на протязі 35 днів. Цей препарат крім того замінив 5 кг соєвого шроту на тону концентрату на протязі перших 59 днів досліду. Крім добових приростів ваги визначали конверсію корму і стан здоров’я тварин. Телята дослідної групи показали більш високі значення добових приростів ваги, вони ефективніше засвоювали поживні речовини. За конверсією корму дослідна група також випереджала контроль: 2,88 проти 3,1 кг сухої речовини. Діарея з більш серйозними симптомами частіше виникала в контрольній групі – 18,8% проти 13,2%. Тобто підтверджено позитивний вплив на здоров’я телят.
Для покращення мікробної різноманітності і функціонування рубця і кишечника телят можна рекомендувати використовувати в їх годівлі пробіотики і пребіотики.
Джерело: Т. КРЕГЕЛО, комп. Biochem, Німеччина




