05 Feb. 2021

ПРОДУКТИВНІСТЬ ДІЙНИХ КОРІВ ПРИ ВИКОРИСТАННІ В ГОДІВЛІ ЗАХИЩЕНОГО ПРОТЕЇНУ

    Для високопродуктивних корів найбільш повноцінними вважаються корми з низькою розщеплюваністю протеїну в рубці. При цьому, чим вище продуктивність тварин, тим більшу кількість складно розщеплюваного протеїну вони повинні отримувати. Розщеплюваний у рубці протеїн є джерелом азоту для мікроорганізмів, які використовують його для синтезу амінокислот і власного білка. За високої молочної продуктивності синтез білка молока з амінокислот мікроорганізмів становить лише 40-50% ,решта має забезпечуватись негідролізованим у рубці протеїном раціону. Досягти цього підбором кормів переважно неможливо. Тому, для захисту  протеїну  від  розщеплення  в  рубці  проводять  обробку  кормів,  особливо високобілкових, різними фізичними та хімічними способами. У  більшості  сучасних систем протеїнового живлення жуйних при визна-ченні потреби тварин у протеїні виходять не з вмісту сирого та перетравного протеїну в раціоні, а з кількості протеїну, який розщеплюється в тонкому кишечнику і визначається як сума розщеплюваного і нерозщеплюваного в рубці. Новий підхід до забезпечення протеїнового живлення високопродуктивних жуйних тварин базується на забезпеченні організму за рахунок легкорозчинних азотних сполук протеїну корму і небілкових джерел азоту, який забезпечується протеолізом білку мікроорганізмів і білку корму. Потреба корів у сирому протеїні, який використовується для синтезу молока, становить 82 г із вмістом білка в молоці 3,2 %, а коли вміст становить 3,4; 3,6; і 3,8 % відповідно 86,90 і 94 г. Для визначення норми вмісту сирого протеїну в раціоні дійних корів необхідно враховувати розщеплюваність протеїну в рубці . При середньодобовому надої молока 20-25 кг у раціоні міститься близько 16 % сирого протеїну. Лише близько 30-40 % білка кормів раціону в нерозщеплюваному вигляді доходить до тонкого кишечника, а решта 60-70 % піддається розщепленню в рубці і перетворюється в бактеріальний білок. Однак, при збільшенні продукції  молока синтез бактеріального протеїну недостатній, тому необхідні додаткові джерела протеїну кормів з низькою розщеплюваністю рубці.                                                                                                                                                                    

    Для вивчення впливу на продуктивність дійних корів  новітньої технології, яка включає використання білково-енергетичної добавки з підвищеним рівнем нерозщеплюваного в рубці протеїну та прохідного крохмалю - ТЕПмікс, в умовах ДП ДГ «Шевченківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН Тетіївського району Київської області було організовано науково-господарський дослід на 2 групах лактуючих корів-аналогів по 12 голів у кожній. Відмінність в раціонах годівлі містилася у балансуванні основного ра-ціону комбікормом з традиційною білковою добавкою  (контроль) та комбікормом з розробленою білковою добавкою (дослідна група)  ТЕПмікс. Транзитний енерго-протеїн ТЕПмікс являє собою суху сипучу кормову суміш, з високим вмістом захищених від розпаду в передшлунках жуйних протеїну та крохмалю.                                                                                                              

    ОЕ - обмінна енергія в ТЕПмікс - 12,5 – 13,5 МДж;                                                                                                               

    СП - сирий протеїн в ТЕПмікс -  34-35%, в абсолютно сухій речовині 39-40%;                                                                           

     НРП - не розщеплюваний в рубці протеїн в ТЕПмікс - 60-65%                                                                                                           

    НРК - не розщеплюваний в рубці крохмаль в ТЕПмікс -  65-70%    

    Під час проведення дослідження було визначено кількість надоєного молока у розрахунку на групу та середньодобовий надій на 1 голову. Середньодобовий надій на початок досліду становив 28,3±1,83 кг молока у контрольній групі та 27,9±1,76 кг –у дослідній.     За  даними  контрольного  доїння  за  період  досліду  від  корів  контрольної групи було одержано 29644,6 кг молока, а від дослідної –31827,0, що на 7,4 % більше. Середньодобовий надій корів контрольної групи за період досліду становив 27,8 кг, а дослідної –29,8 кг молока, що на 7,19 % більше в порівнянні з контрольною групою. Щоразу під  час проведення контрольного доїння відбиралися зразки для визначення вмісту жиру та білка в молоці. Встановлено, що за період досліду середній вміст жиру в контрольній групі становив 3,61 %, а у дослідній –3,81 %, що на 0,55 абс % вище ніж у аналогів. Тобто, використання інноваційної технології дозволяє не тільки підвищити кількісні показники продуктивності, але й якісні, що має немаловажне значення при формуванні цін на молоко.                                                                                                       

    У результаті науково-господарського дослідження встановлено, що застосування новітньої технології годівлі корів дозволило збільшити середню продуктивність натурального молока на 2,0 кг/добу по відношенню до контрольної групи. Використання енерго-протеїнової добавки ТЕП-мікс сприяло покращенню якісних показників молока –жирність і вміст білку в молоці також були вище в дослідній групі на 0,20 та 0,17 %. Як наслідок, продуктивність корів у дослідній групі виявилася вищою на 3,9 кг/добу, що дозволило отримати за період досліду(89 днів) від 12 корів на 4189,4 кг більше молока в перерахунку на базисну жирність  та дозволило  одержати  додатково  у  середньому  за  період  досліду  до 32,59 грн.на 1 корову за добу.          _______________