22 Dec. 2020

ПІДКИСЛЮВАЧІ ДЛЯ КОРМУ І ВОДИ

    Препарати на основі кислот відіграють важливу роль у блокуванні розмноження бактерій і грибків  в кормовій сировині і у  воді, а також при чистці і  захисті систем поїння від біологічних мікробних плівок.    Застосування  органічних кислот обмежує зростання патогенної мікрофлори у кишечнику тварин і створює сприятливе середовище для розвитку мікрофлори корисної, покращує процеси травлення. Це дозволяє зменшити  витрати на корми і лікарські засоби. Препарати кислот і їх солей здатні оптимізувати рН шлункового  соку і кормової маси у кишечнику.    Органічні кислоти не накопичуються в організмі тварин  і не шкодять навколишньому середовищу, що відповідає концепції виробництва  екологічно чистої продукції. Добавки на основі органічних кислот виробляються як у незахищеній, так і в захищеній формі. Використання захищених форм дозволяє кислотам дисоціювати безпосередньо у кишечнику і  сприяє скороченню норм вводу. Добавки на основі органічних кислот є ефективним  засобом для зменшення застосування лікарських антибіотиків і одночасно виступають як природні стимулятори росту.

          Кормові підкислювачі являють собою синергетичні добавки на основі органічних і неорганічних кислот, більшість яких  є природними метаболітами. Найбільш часто використовуваними є такі:                                

    Пропіонова кислота самий розповсюджений базовий інгредієнт підкислювачів. Окрім ефективного зниження рН корму, вона наділена  активною дією проти плісняв та дріжджів.                                                               

    Мурашина кислота характеризується високим рівнем диссоціації у кишечнику, утворюваний при цьому форміат-іон пригнічує реплікацію ДНК бактеріальних клітин. Мурашина кислота покращує засвоєння азоту, кальцію і фосфору, зменшує буферну ємність корму. Її недоліками є явно позначені корозійні властивості і леткість.                                                                                                                                                                                         

    Оцтова кислота підсилює ефект пропіонової кислоти і є фунгіцидом. Також характеризується високою леткістю.                                                                                                                                                                             

    Молочна кислота, як і оцтова, є природним метаболітом мікроорганізмів кишечника і править за середовище для розмноження бифіто- і лактобактерій. Як мурашина, молочна кислота пригнічує розвиток сальмонел і бактерій групи кишкової палички. Покращує смакові якості і стимулює споживання корму.                                      

    Лимонну кислоту  характеризує ступінчаста диссоціація в умовах зміни рН середовища різних відділів  ШКТ, чим зумовлена її бактеріцидна дія у шлунку, тонкому і товстому кишечнику. Використовується в складі композицій кислот.                                                                                                                                                        

    Сорбінова і бензойна кислоти  мають антибактеріальні властивості тому використовуються як у харчовій промисловості, так і в кормовиробництві.  Антимікробна дія сорбінової кислоти полягає в порушенні ферментів бактерій, руйнуванні кліткових мембран. Ця кислота активна проти дріжджів та плісняв.

    Мікробіота шлункового тракту ссавців продукує ряд органічних кислот, в їх числі масляна кислота, яка є енергетичною речовиною для живлення колоноцитів, тим самим оновлюючи слизову і перешкоджуючи прикріпленню ряду патогенів до стінок кишечника. 

    Солі  масляної кислоти стимулюють синтез ферментів, які покращують білковий обмін. В складі кормових добавок ці солі виявили ряд унікальних ефектів: стимулюючи зростання ворсинок кишечника, збільшуючи поверхню всмоктування,  зменшуючи запалення слизової.

    В рецептурах кормових добавок можуть використовуватися як органічні, так і неорганічні  кислоти. Наприклад, фумарова, яблучна, лимонна і молочна можуть співпрацювати із фосфорною кислотою, підсилюючи властивості одна одної.

    Більшлість підкислювачів кормів і води являють собою універсальний засіб для будь-якого виду продуктивних тварин.                                                                                                                                              

    Використання при  відгодівлі свиней:  Кормові підкислювачі застосовуються на всіх етапах вирощування. Комбінація різних кислот (консервуючих і інгібіруючих розмноження мікроорганізмів) доцільна в годівлі поросят, тому що секреція соляної кислоти у них ще не  довершена. На ранніх етапах вирощування використовують кислоти з дієвим антибактеріальним ефектом (мурашина, бензойна, фосфорна кислоти), підкислювачі можуть також включати доступне джерело кальцію (цитрат кальцію), солі мікроелементів (Cu,Zn…).  Для свиней на  відкормі до композиції «антибактеріальних» кислот та їх солей можуть додаватися   янтарна і лимонна кислоти.

    Використання при відгодівлі ВРХ: Органічні кислоти в організмі жуйних тварин виступають у ролі енергетичного джерела - приймають участь у метаболізмі глюкози. В комплексі з пропіленгліколем і гліцерином вони використовуються для високоудійних корів при від’ємному енергетичному балансі під час ранньої лактації.  Рідкі кормові підкислювачі призначаються лактуючим коровам і телятам. Вони дають можливість попереджати такі хвороби ШКТ, як сальмонельози, колібактеріози та ін. Завдяки таким добавкам молодняк захищений від бактерій, що потрапляють із забрудненим молоком, а також від одержаних від корів із субклінічними формами маститів.

    За матеріалами фірм: Provimi Innovad. Daavision, Biochem, Kemin, Perstorp.