Q&A: все, що потрібно знати агровиробнику про амарант
Через посуху аграрії шукають нові посухостійкі культури. Однією із таких може стати амарант. Які агротехнологічні тонкощі цієї культури, особливості переробки та збуту розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.
При середній врожайності в Україні 20 ц/га та реалізаційній ціні товарного насіння 25 000 грн/т (35 000 грн/т — органічного) амарант є дуже економічно привабливою культурою. Завдяки широкому спектру використання, високій потенційній врожайності насіння та зеленої маси (до 2500 ц/га) та рентабельності виробництва амарантом цікавиться все більше сільгоспвиробників. Втім, аби виростити амарант виробникові потрібно докласти не мало зусиль.
Які переваги вирощування амаранту для виробника?
Амарант є однією із найбільш посухостійких культур Україні. Приміром, найбільша інтенсивність росту зеленої маси рослини – при температурах понад 30° С. Крім того, він дає величезну вегетативну масу (до 250 т/га надземної), збагачує ґрунт органікою та азотом, є гарним попередником у сівозміні, може успішно використовуватися в органічному землеробстві. Амарант є багатогранною культурою – він перевершує більшість традиційних культур, що вирощуються в Україні, по виходу білка, вітамінів, біологічно активних речовин з одиниці посівної площі. Продукти його переробки знаходять застосування в самих різних сферах життя людини – харчовій, фармацевтичній, косметичній промисловості, а також у кормовиробництві.
Скільки господарств його вирощують в Україні? Яка середня урожайність?
На сьогодні нам відомо більше 30 виробників амаранту в Україні. Площі вирощування різні – від декількох гектарів, до максимальної площі у 150 га (на Закарпатті).
У яких регіонах його доцільно вирощувати?
Вирощувати цю культуру можна в усіх регіонах України. У південних, центральних та східних він відмінно протистоїть посусі та завдяки високим температурам та достатньому сонячному опромінюванні дає найкраще за якістю насіння, у більш вологих регіонах – кращі врожаї зеленої маси та насіння.




