20 Mar. 2023

ЩО ВПЛИВАЄ НА ЗДОРОВ’Я КИШЕЧНИКА ПТИЦІ ТА СВИНЕЙ.

     

     

     

    Досягнення в генетиці дозволили вивести комерційні сорти  птиці та свиней з покращеною  продуктивністю (ріст, розмноження тощо) на основі мінімального введення корму. Харчування цих тварин також змінювалося з часом для досягнення та підтримки їх генетичного потенціалу. Приклади досягнень у моногастральному харчуванні включають широке застосування чистої енергії, ідеальні співвідношення стандартизованих засвоюваних амінокислот клубової  кишки та концепцій засвоюваного фосфору, що дає змогу дієтологам розробляти оптимальні дієти, вигідні з точки зору витрат. Також зростає інтерес до взаємодії між переробкою кормів і здоров’ям кишечника у тварин. Розмір частинок є важливим фактором, який визначає ефективність корму та його вплив на здоров’я кишечника у свиней і птиці. При виробництві кормів необхідно приділяти більше уваги комплексній взаємодії між характеристиками гранул, здоров’ям кишечника та мікробіотою. Здоровий кишківник дуже важливий для стабільного та рентабельного вирощування свиней і птиці з обмеженим використанням антибіотиків.

    РОЛЬ ПЕРЕРОБКИ КОРМІВ.                                                                                                                                                                       
    Сьогодні більшість кормів для свиней і птиці виготовляються за допомогою комбінації технологій,  включаючи фізичне подрібнення за допомогою молоткових та/або роликових дробарок у поєднанні з гідротермальною обробкою (ГTО), включаючи гранулювання або екструзію. Гранулювання є найбільш поширеним методом ГTО для виробництва кормів для свиней і птиці. Під час процесу гранулювання сировина пропускається через пару, яка розм’якшує частинки корму перед тим, як вони продавлюються через матрицю валками в грануляторі, викликаючи додатковий ефект подрібнення.  Добре відомо, що параметри обробки, такі як ступінь модифікації частинок, температура обробки, тиск, тривалість і вологість, визначають фізичні та хімічні реакції між поживними речовинами, а також адгезійні властивості частинок живлення та кінцеві фізико-хімічні властивості – структура та гігієнічний стан корму. Ці властивості обробленого корму можуть прямо або опосередковано впливати на  екологію травного тракту, а отже, на здоров’я тварин, продуктивність і вартість корму. Деякі  дані з досліджень, які вивчали зв’язок між обробленими кормами та впливом на здоров’я свиней і птиці, представлені у наведеній в статті таблиці.                   

    ВПЛИВ РОЗМІРУ ЧАСТОК.
    Подрібнення дає можливість створювати частинки різного розміру. Характеристики частинок, зокрема їх розмір, є одним з найбільш суперечливих питань у годівлі свиней і птиці. З економічної точки зору, оптимальний розподіл розмірів частинок, адаптований до фізіологічних потреб тварин, забезпечує оптимальне використання поживних речовин і покращує продуктивність тварин. Численні звіти показують вплив розміру частинок корму зернових на свиней і птицю.
    Свині, яких годують грубим кормом, мають важчий шлунок, ніж свині, яких годують подрібненим кормом, що, ймовірно, відображає той факт, що грубі корми вимагають більше  м’язової роботи шлунку, ніж подрібнені. Було також показано, що розмір частинок корму впливає на товстий кишечник. Дослідження продемонстрували, що грубі корми були тісно  пов’язані з підвищенням рівня пропіонової та масляної кислоти в сліпій і товстій кишках. Можливо, що крупний розмір частинок корму може сприяти збільшенню популяції бактерій, що виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (SCFAs), і, таким чином, сприяти здоров’ю шлунково-кишкового тракту, запобігаючи розмноженню та/або вірулентності шкідливих бактерій,таких як Salmonella spp. і E. coli. Дослідження показали, що зміна структури корму може бути пов’язана зі зміною мікробіоти (різний склад та/або метаболічна активність)  у шлунково-кишковому тракті (ШКТ) свиней. Рекомендується зменшити кількість дрібних частинок у кормах для свиней. Кількість більш дрібних частинок (<0,4 мм) має бути якомога меншою через негативний вплив на здоров’я ШКТ, а кількість найбільш грубих фракцій (>1,6 мм) також має бути низькою через зниження використання поживних речовин, тоді як частка частинок середнього розміру (>0,5-<1,6 мм), які вважаються оптимальними для травної системи свиней, повинна бути якомога більшою.
    Птиця. Відсутність структурного компонента в раціонах птиці пов’язують з розширенням передшлуночку і нефункціональним шлунком, що ставить під загрозу використання корму та здоров’я кишечника.   Компоненти, як цільні або грубо подрібнені злаки, іноді збільшуючи його більш ніж вдвічі, ніж початковий розмір. Розмір частинок  корму також може впливати на фізіологічні та морфологічні характеристики ШКТ і, таким чином, на мікробний статус. Сильно подрібнений корм стимулює швидший ріст Clostridium perfringens,  ніж корм грубого помелу, і може бути фактором ризику некротичного ентериту (NE). Попередні дослідження показали, що птахи, яких годували грубо подрібненою пшеницею, мали 18,1% смертності через NE, тоді як птахи, яких годували кормом з пшениці дрібного помелу, мали 28,9% смертності. Це було пов’язано зі стимуляцією функції шлунку грубою їжею, включаючи секрецію HCl і кращим використанням поживних речовин у тонкому кишечнику. Інші дослідження показали, що птахи, які отримували раціон з дрібними частинками (0,3мм), мали нижчий рівень смертності від S. enterica serovar Typhimurium DT12 порівняно з птахами, які отримували корм з грубим розміром частинок (0,9 мм). Нижчий рівень S. enterica serovar Typhimurium DT12 у вмісті шлунку був пов’язаний з відносно вищим рН у шлунку птахів, яких годували дрібнодисперсним кормом. Оскільки все більше визнається, що домашня птиця має вимоги до певного ступеня фізичної структури в їх кормах, щоб відповідати їх вродженій харчовій поведінці, слід включати структурні компоненти, такі як грубі частинки, джерела нерозчинних волокон і цільні зерна. Ці рекомендації повинні бути враховані в контексті здоров’я кишечника в програмах годування без антибіотиків і антикокцидійних препаратів.
    Вплив меншого розміру часток включає зменшення ваги шлунку та підшлункової залози у птиці та збільшення виразки шлунку у свиней. 

    ВИСНОВОК.
    Переваги переробки кормів з точки зору продуктивності   тварин та економіки  не підлягають сумніву. Однак зі зміною практик вирощування свиней і птиці режими переробки кормів більше не будуть цінуватися лише з точки зору оптимізації використання поживних речовин, а також їх впливу на гігієнічний статус кормів,  ефективність кормових добавок, здоров’я тварин і біобезпеку корму. Обробка кормів повинна приділяти більше уваги до дієтичних підходів (інгредієнтів і фізичних характеристик) для підтримки здорового та функціонального шлунково-кишкового тракту. Розуміння механізмів, задіяних у складних взаємодіях між раціоном, кишковою мікробіотою та кишковою тканиною, може допомогти у підтримці функції ШКТ та здоров’я через цілеспрямовані зміни рецептур. Оптимальний розмір частинок може бути досягнутий в процесі подрібення за допомогою валкової або молоткової дробарки. Однак, оскільки більшості свиней і птиці згодовуються раціони, які піддаються гідротермічній обробці, додаткове зменшення розміру частинок корму неминуче. Оскільки тонкий помел, як правило, є перевагою для високої якості гранул і оскільки важко уникнути подальшого зменшення розміру частинок корму під час процесу гранулювання, дрібні частинки майже неминуче будуть виявлені в гранульованих кормах. Можливості зниження інтенсивності подрібнення частинок під час гранулювання, варіюючи параметри процесу гранулювання, дуже обмежені.Модифікований процес екструзії (тобто обробка за допомогою розширювача) з наступним формоутворюючим елементом, який застосовується в індустрії домашніх тварин, може бути альтернативою гранулювання для збереження розміру частинок. Такі стратегії, як додавання концентрованого волокнистого матеріалу, можуть бути більш придатними до гранульованого корму.

    Елайджа Г. (Elijah G.), Кіарі та Аліша Міллс (Kiarie and Alisha Mills)  Університет Гвельфа, Канада