Тварини джерсейської породи належать до заводських порід вузько спеціалізованого молочного напряму продуктивності. Це єдина порода молочної худоби з генетичним потенціалом продуктивності понад 1т 6 %-го молока на 100 кг живої маси за мінімальних витрат кормів. Також до переваг породи слід віднести скоростиглість та відмінну пристосованість до будь-яких природно-кліматичних умов. В тваринницьких господарствах України тварини даної породи поки не дуже розповсюджені, але враховуючи її переваги, викликають інтерес для розведення та використання. В період вирощування телят до 6-місячного віку відбувається значна функціональна перебудова органів травлення, посилюється енергетичний, білковий, мінеральний та водний обміни в організмі, м’язова тканина відзначається найвищою інтенсивністю росту. Після народження основними кормами для телят є молозиво та молоко, але враховуючи інтенсивний розвиток передшлунків, вже з 7-10-денного віку телят привчають до споживання доброякісного сіна та концентрованих кормів. З мінеральних речовин телятам згодовують кухонну сіль, крейду, трикальційфосфат тощо.З віком у телят змінюється хімічний склад тіла. Якщо за народження вміст води в їх організмі складає 74 %, а жиру 3,5 % від маси тіла, то у 6 місячному віці вміст води зменшується до 64 %, а жиру зростає до 10,5 % і більше. У раціонах телят молочного періоду необхідно контролювати кількість сирого і перетравного протеїну а також вміст лімітуючих амінокислот, адже чим вищий приріст живої маси, тим більша потреба організму в цих органічних сполуках. Під час вирощування молодняк повинен бути забезпечений достатньою кількістю мінеральних речовин та вітамінів, нестача яких у раціоні викликає затримку росту і розвитку, зниження інтенсивності обміну речовин та втрату апетиту. Одним із головних напрямів підвищення продуктивності тварин є раціональне згодовування кормів і розробка біологічно повноцінних раціонів за деталізованими нормами з використанням відходів переробної промисловості. До таких перспективних відходів належить пивна дробина - побічний продукт виробництва пива. Це натуральний, високоякісний корм для тварин без хімічних домішок. Але головною перевагою використання пивної дробини є високий вміст байпасного або неперетравного в рубці протеїну, який був і залишається найдорожчим інгредієнтом раціонів. В 1 кг сухої пивної дробини міститься 9,8 МДж обмінної енергії, 244,6 г сирого протеїну, в тому числі 190,5 г перетравного протеїну, 8,7 г лізину, 3,9 г метіоніну+цистину, 67,6 г сирого жиру, а також мінеральні біологічно активні речовини. Виходячи з вищевикладеного, метою дослідів було визначення впливу різних доз сухої пивної дробини в складі зерносумішей на ріст та розвиток ремонтних теличок джерсейської породи віком від 2 до 6 місяців. Дослідження проводились на базі фермерського господарства «Дан-мілк» Черняхівського району Житомирської області. За принципом груп-аналогів було сформовано три групи ремонтних теличок 24 гол. З яких перша – контрольна ( 8 гол.), друга (8 гол.) і третя ( 8 гол.) – дослідні. Живу масу тварин визначали на підставі систематичних зважувань: у перший день після народження, далі щомісячно вранці до годівлі й напування. Для отримання повнішого уявлення про ріст тварин зважування доповнювали взяттям промірів в день зважування. Годівля теличок від народження до 2 місячного віку була однаковою для всіх тварин.
|
Групи тварин |
Кільк. голів |
Жива маса при постановці, кг
|
Вік при постановці. міс |
Вік при знятті з досліду, міс |
Характеристика раціонів годівлі в дослідах |
|
1- контрольна |
8
|
66,9 |
2 |
6
|
Основний раціон + зерносуміш |
|
2-дослідна |
8 |
66,0
|
2 |
6 |
Основний раціон +зерносуміш (в ній 15% пивної дробини) |
|
3-дослідна |
8 |
66,5 |
2 |
6 |
Основний раціон +зерносуміш (в ній 20% пивної дробини) |
РЕЗУЛЬТАТИ
1. Найбільший абсолютний приріст ваги за період вирощування від 2 до 6 місяців спостерігався у теличок 2 дослідної групи і становив 99,0 кг, що на 3,1 % більше, ніж у 1 контрольній групі, та на 7,5 % більше, ніж в 3 дослідній групі.
2. За результатами промірів у віці 6 місяців найбільша висота в холці ремонтних телиць була в першій контрольній групі і складала 96,1 см, що на 0,83 % більше, ніж в другій дослідній групі та на 0,21 % більше, ніж в третій дослідній групі. Найбільший обхват грудей за лопатками був у тварин 2 дослідної групи і складав 125,9 см, що на 1,19 % більше ніж у тварин з 1 контрольної групи та на 1,03 % більше, ніж у тварин 3 дослідної групи. Коса довжина тулуба найбільша була у телиць 3 дослідної групи і становила 112,4 см, що на 1,16 % більше, ніж у телиць 1 контрольної групи та на 1,6 % більше, ніж у телиць 2 дослідної групи. (В.П.Славов та ін. НУБІП №289)




