ВПЛИВ РОЗМІРІВ ЧАСТОК КОМПОНЕНТІВ КОРМУ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ СВИНЕЙ
Процес виробництва комбікормів для сільськогосподарських тварин, зокрема для свиней, у різних виробників відрізняється в залежності від вимог ринку, традицій, звичних раціонів годівлі. Але вимога одна – забезпечення високої продуктивності і здоров’я тварин. На продуктивність впливають генетика, довкілля, умови утримання, склад і поживна цінність раціону, конверсія корму. Є ще два фактори впливу: це розмір часток компонентів і кінцева форма комбікорму.
Під формою комбікорму розуміємо його фізичну структуру:
- розсипний,
- гранульований
- у вигляді крупки.
Гранульований корм має більшу щільність поживних речовин на одиницю об’єму, він краще поїдається і засвоюється. Крім того менші втрати корму при тому самому споживанні. За гранули також краща сипучість, зручність транспортування, менший ризик бакт. забруднення. Але розсипний комбікорм дешевший у виробництві, і цим зумовлюється його більш висока економічна ефективність відгодівлі свиней. Рішення про згодовування корму конкретної форми приймається у кожному конкретному випадку індивідуально і залежить від багатьох факторів. В цілому для забезпечення економічного балансу додаткові витрати на гранулювання повинні гарантувати відповідне підвищення продуктивності.
Вважається, що розмір часток компонентів комбікорму для свиней суттєво впливає на їх продуктивність: чим менші частки, тим краща конверсія корму, відповідно вища відплата продукцією. При більш тонкому подрібненні в однаковому об’ємі корму міститься більша кількість часток, чим забезпечується більша загальна площа їхньої поверхні для 1 кг комбікорму загальним об’ємом 2000 см куб:
- при розмірі часток D= 1мм загальна площа поверхні становить S=0,12 м кв.
- при розмірі часток D= 0,5мм (500 мікронів) загальна площа поверхні становить S=0,24 м кв.
Наведені цифри свідчать, що більша площа поверхні корму збільшує площу для дії травних ферментів, це, в сою чергу прискорює вивільнення і засвоєння поживних речовин. Ще один наслідок зменшення розмірів часток – підвищення рівня метаболічної енергії. Дослідження цього питання дозволили розробити рекомендації щодо граничних ступенів подрібнення часток корму: рекомендовані розміри часток корму для свиней на дорощуванні - 400-700 мікронів, а для поросят - 200-400 мікронів.
Подальше надтонке подрібнення корму для поросят призводить до недостатнього розвитку кишечника через малу його стимуляцію під час травлення, а також погіршується робота шлунку. Корм з малими частками зумовлює надто рідкий характер вмісту шлунку, а це перешкоджає його сегментації на дві частини з різними значеннями рН і різним епітелієм. Підвищений вміст кислоти у нижні частині шлунку може негативно впливати на більш чуттєвий епітелій у верхній частині і викликати його пошкодження. Окремо було встановлено, що широкий діапазон фракційного складу при подрібненні впливає на кишечник так само негативно, як і надтонке подрібнення. Використання корму з великим вмістом часток більшого, чи меншого за оптимальний розміру призводить до збільшення пошкоджень шлунку, в тому числі до язвеної хвороби. Отже, необхідно знайти правильний баланс між продуктивністю тварин, яка збільшується при тоншому подрібненні і покращенням їх здоров’я при більш грубому подрібненні. На середній розмір часток корму і їх розподілення за розмірами впливає вид сировини, тип обладнання а також параметри процесу (подрібнення, гранулювання).
За звичай при виробництві кормів для свиней використовують молоткову дробарку або комбінацію молоткової і вальцьової дробарок. Використання тільки вальцьової дробарки при виробництві комбікормів для свиней неефективно: не зважаючи на можливість досягнути мінімального розкиду розмірів часток, їх середній розмір надто великий. Крім того не забезпечується хороше подрібнення компонентів з високим вмістом клітковини, таких, як ячмінь. На розмір часток впливає багато факторів:
- величина зазору між вальцями, р
- озмір отворів сит дробарки,
- розміри і маса молотків,
- швидкість обертання ротору,
- параметри аспірації.
З цієї причини важливо приділяти увагу технологічним процесам виробництва комбікормів. Адже розмір часток є ідеальним інструментом при пошуку компромісу між продуктивністю і здоров’ям тварин і оптимізованою економічною ефективністю корму для них.
Джерело: За матеріалами фірми Bühler Group.




