22 Feb. 2022

Вплив вітаміну Е на якість продукції тваринництва і птахівництва

    Недостатнє споживання людиною вітаміну Е маскує дію радіації, руйнуючи ДНК і хромосоми або викликає оксидативне пошкодження генетичної інформації. Ось чому неможливо переоцінить важливість використання відповідних кількостей вітаміну Е (альфа-токоферолу) в харчуванні і в годівлі. Оптимальний рівень вітаміну Е в кормах для тварин та птиці забезпечує не тільки фізіологічну потребу в ньому, але і позитивно впливає на якість продуктів тваринництва і птахівництва.

    Багаточисельними експериментами в свій час було виявлено позитивний взаємозв’язок між підвищеною кількістю вітаміну Е у кормах і деякими показниками якості м’яса. Справа в тому, шо після забою тварин більшість факторів, які контролюють окислювальні процеси в організмі, інактивується, що призводить до розвитку окислювальних реакцій. Внаслідок, суттєво погіршуються показники якості м’яса на протязі декількох днів. Підвищений вміст вітаміну Е в кормах до забою призводить до значного збільшення альфа-токоферолу у різних тканинах. Це у свою чергу, підвищує стабільність м’яса до окислення, подовжуються терміни збереження м’яса і м’ясопродуктів, зменшується втрата вологи. В дослідах проведених компанією BASF було виявлено, що більші накопичення вітаміну Е відмічаються у свиней у хребтовім шпику, печінці, серці і м’язах спини. На рівень накопичення альфа-токоферолу в органах також мають значний вплив вид тварин, споживання корму, час використання, джерело і дозування вітаміну Е. Відповідно даним Аугустіні і Фронрайха, вміст 3,0-3,5мг вітаміну Е в 1кг м’язової тканини забезпечує оптимальний захист від окислення. Відомі рекомендації інших авторів про іще вищі концентрації вітаміну Е у м’ясі для його стабільності.

    Як антиоксидант альфа-токоферол включається переважно у клітинні мембрани і зменшує в них ризик окислення жирів. Це збільшує стабільність клітинних мембран і призводить до покращення якості і більш стабільному забарвленню м’яса. Фаустман і співавтори інформували про високу кореляцію між окисленням жирів і вмістом метміоглобіну у яловичині. Коричневе забарвлення м’яса виникає в разі, коли 60% міоглобіну окислюється до метміоглобіну. Більш висока концентрація вітаміну Е у м’ясі за рахунок використання більших його доз у комбікормі значно уповільнює швидкість наступного змінення його забарвлення. Найбільша ефективність підвищених доз вітаміну Е у кормі відмічається для стрес-чутливих порід. Асгахар і співавтори досліджували якість м’яса при 10-денному його збереженні під флуоресцентним світлом і температурі 4 градуси С  і виявили, що м’ясо свиней, які споживали комбікорм із вмістом 200МО альфа-токоферолу на 1 кг, відмічено менші втрати вологи, порівняно з м’ясом тварин, які споживали з кормом 100 або 10 (контроль) МО/кг альфа-токоферолу. Виявлено також краще забарвлення і стабільність.

    Ненасичені жирні кислоти у раціоні збільшують потребу у вітаміні Е. Через негативний вплив ненасичених жирних кислот на процеси окислення у м’ясі їхня кількість у кормі повинна враховуватися при дозування вітаміну Е. Це особливо важливо коли у кормі не використовуються синтетичні антиоксиданти, які запобігають або зменшують прогірклість жиру. Вживання тваринами або птахами прогірклих жирів може привести до зменшення запасів вітаміну Е в організмі до симптомів його недостачі. З цієї причини кількість вітаміну Е повинна збільшуватися на 0,13-2,7мг на кожний грам ненасичених жирних кислот, що містяться у кормі (в залежності від подвійних зв’язків у їх молекулі).

    Із продуктів споживання найбільша кількість вітаміну Е накопичується у курячих яйцях, де вона може бути у рази більшою порівняно з концентрацією у яловичині, свинині, м’ясі птиці і молоці. Головна причина більш високого накопичення вітаміну Е у яйцях – здатність курок-несучок переносити в них до 25% спожитого з кормом вітаміну Е, в той час як у м’ясі відкладається лише 1-2%. При споживанні яєць і яєчних продуктів людина одержує більше вітаміну Е. Продукти переробки яєць (сухий яєчний порошок і т. ін.) збагачені вітаміном Е мають підвищену стабільність жирів і демонструють менше накопичення реактивних речовин тіобарбітуратової кислоти. Останні є метаболічним показником окислення у продуктах тваринного походження при зберіганні.

    Використання рекомендацій про оптимальне забезпечення вітаміном Е працює на подальше забезпечення здоров’я сільськогосподарських тварин і птиці, їх продуктивності і в цілому якості продуктів тваринництва.

    Джерело: Е. ШАСТАК, Р. РЮЛЛЕ (BASF)