04 Jan. 2023

Які фактори слід враховувати при включенні мікроелементів у корм

      Простого включення мікроелементів в раціон тварини недостатньо. Мінерали необхідно доставляти в належний час і на належному рівні, щоб забезпечити бажаний ефект продуктивності. Кілька факторів заважають прийому мікроелементів. Ці фактори включають джерело мінералів, фізичні властивості, точне зважування мікроелементів у суміші, правильне змішування, хімічну та позиційну стабільність мікроелементів у преміксі або повноцінній кормовій суміші. Досягнення точного підходу до використання мікроелементів вимагає особливої уваги до того, як різні фактори впливають на фактичний рівень мікроелементів, доставлених тварині.

     Мінеральна форма і стабільність Розмір частинок, консистенція розміру частинок, гігроскопічність, реакційна здатність, запиленість і насипна щільність можуть впливати на форму і стабільність мікроелемента. Щоб забезпечити належне змішування, мікромінеральний продукт повинен містити частинки в ідеалі розміром 150-250 мікрон з дуже невеликим  розкидом. Це має вирішальне значення для досягнення однорідної суміші та для підтримки позиційної стабільності мікроелементів у кінцевій упаковці. Вибраний мікроелемент не повинен бути гігроскопічним, що може хімічно притягувати вологу в мікромінеральний продукт або повноцінний корм, чим спричиняє злипання та/або руйнування основних поживних речовин у преміксі чи повноцінному кормі. Деякі неорганічні мікроелементи класифікуються як прооксиданти, це означає, що вони можуть сприяти прискореному окисленню в преміксах або повноцінних кормах, полегшуючи руйнування основних поживних речовин, які додаються до повноцінних кормів, таких як жир, вітаміни, мікроорганізми, ферменти тощо.

     Мінеральна формаі включення в сумішЗначні відхилення в різних формах мікроелементів можуть вплинути на рецептуру та негативно позначитись на кількості окремого мікроелемента, доданого до суміші.  Важливо також враховувати дуже малу кількість окремих мікроелементів у загальному обсязі повноцінної кормової суміші. Необхідно подбати про те, щоб потрібні мікроелементи були правильно відібрані та точно зважені в преміксі/повноцінному кормі.

    Змішування та відбір проб Добре відомо, що необхідно бути обережним при додаванні мікроінредієнтів у  премікс або повноцінний корм, щоб забезпечити рівномірне змішування. Час додавання мікроелементів у послідовність змішування та/або загальний час змішування може негативно вплинути на рівномірний розподіл основних мікроелементів у кінцевому кормі. Цю проблему ускладнює недостатня точність, яку зазвичай пропонує лабораторний аналіз, який може змінюватися на 10-20% залежно від мікрометалу, який вимірюється. Під час відбору проб слідів металів у суміші, гарною практикою є уникнення вивантаження перших і останніх 10-15% продукту із змішувача. Зразки слід відбирати з середньої частини суміші та аналізувати за допомогою протоколів вологої хімії. Для постійного досягнення високоточного змішування найкраще встановити визначений протокол, чітко виділивши критерії відбору  проб і зважування, а також те, коли мікроелемент(и) секвенують у процесі змішування та часу змішування.

    Хімічна стабільність  основних поживних  речовин у преміксах та кормах Мінеральні мікроелементи – це хімічні сполуки, які можуть відрізнятися за своєю розчинністю та реакційною здатністю в преміксі/повноцінних кормах. Як правило, неорганічні мікроелементи (сульфати, хлориди тощо) мають дуже високу розчинність/реакційну здатність порівняно з гідроксимінеральними мікроелементами, які мають дуже низьку розчинність/реакційну здатність у кормах та у організмі тварин. Високий рівень реакційної здатності може мати негативний вплив на стабільність та ефективність багатьох необхідних поживних речовин, доданих до суміші, таких як вітаміни, жир, ферменти, пробіотики, сліди металів, зв’язуючі речовини тощо. Проблеми з розчинністю стають ще більш важливими, якщо корми гранулюються за рахунок введення вологи через парув корм під час обробки. Такі процеси, пов’язані з вологою, можуть підвищити реакційну здатність неорганічних мікроелементів, що призведе до більш істотного руйнування поживних речовин.

    Отже, вибір джерела мікроелементів є важливим рішенням для підтримки продуктивності та здоров’я. Однак розуміння того, як це джерело було додано та змішано, а також його вплив на інші необхідні поживні речовини в кормі, є не менш важливими частинами ефективної стратегії точної годівлі. Зрештою, найкраще джерело мікроелементів малоцінне, якщо воно не надходить у правильній кількості та формі, необхідній для досягнення максимальної продуктивності та здоров’я тварин. 

     

    За матеріалами All About Feed