На практиці норми вводу в корми вітаміну Е, як правило, виходять за межі фізіологічних потреб тварин для досягнення так званих додаткових ефектів. Таких як підвищення імунного статусу, вищої якості продукції, особливо у високопродуктивного поголів’я. Це з одного боку. З другого – ефективність переносу вітаміну Е з корму у продукти споживання тваринного походження (крім яєць) – низька. Вітамін Е неможливо замінити іншими добавками з погляду на його функції на клітковому рівні. Але доступність цього вітаміну можна збільшити за рахунок зменшення впливу обмежуючих факторів.
В корм вводиться вітамін Е у вигляді альфа-токоферол ацетату, тобто він знаходиться у стабільній формі. Після споживання корму ацетат розщеплюється в кишечнику і вітамін Е перетворюється на альфа-токоферол. Ця форма може бути зруйнована вільними радикалами і кількість всмоктаного стінками кишечника вітаміну Е зменшиться. Окрім того, засвоюваність вітаміну Е і його доступність залежать від якості жирів наявних у кормі. Проведені різними установами дослідження показали, що окислені жири погіршують перенос вітаміну Е у тканини тварин.
Окислення жирів у кормі, а також утворення вільних радикалів можна уникнути використовуючи технологічні антиоксиданти, наприклад, комбінації з дозволених антиокислювачів фенольного типу (ВНА,ВНТ), пропілгаллату, натуральних екстрактів токоферолу та/або аскорбілпальмітату. При цьому жири та інші жиророзчинні речовини, такі як вітамін Е, будуть захищені при виробництві та зберіганні корму.
Дослідження проведені фірмою «Kaesler» показали, що вміст вітаміну Е, який виміряли у печінці та м’язовій тканині, до 20% вищий у тварин, що споживали корм, в якому при виготовленні використовувалися технологічні антиоксиданти. Можна припустити, що між вітаміном Е, який захищає клітину та антиоксидантами існує синергетичний зв’язок. Використання антиоксидантів у довгостроковій перспективі гарантує якість корму, зменшує втрати вітаміну Е в кормі і в організмі тварини. Вітамін Е з його специфічною дією в клітинній мембрані неможливо просто замінити іншими добавками. Необхідно, крім того, забезпечити оптимальний перехід вітаміну Е з корму в тканини, щоб він діяв.
На відміну від вторинних рослинних компонентів або препаратів на основі селену тільки технологічні антиоксиданти здатні зменшити вплив факторів, що зводять до мінімуму реальний вміст вітаміну Е в кормі та кишковому тракті. Зменшенням втрат вітаміну Е за рахунок використання технологічних антиоксидантів можна обгрунтувати так званий ефект економії вітаміну Е. ( Др.Янссен компанія Kaesler Nutrition GmbH, Німеччина)




