Використання преміксів у свинарстві започатковано давно, про біологічну доцільність та економічну ефективність згодовування (БАР) в складі преміксів свідчить багаторічна практика. Найбільш доречними у вартісному співвідношенні та складними за вмістом і насиченістю активними речовинами є премікси для свиней, особливо для молодняку. Застосування преміксів у годівлі свиней ускладнюється через необхідність урахування біохімічних особливостей регіону. Корми залежно від регіональних властивостей мають особливий склад і надлишки або нестача окремих речовин повинні бути компенсовані складом преміксу. В свою чергу, це потребує придбання та зберігання продукції до періоду її використання. Премікси, які містять біологічно активні речовини (БАР), надходять від виробника в стандартизованій упаковці. Це можуть бути мішки, пакети, барабани та ін. До моменту використання при приготуванні комбікормів чи кормосумішей вони повинні зберігатися в оригінальній упаковці. Різноманітні за хімічною структурою та будовою БАР у процесі зберігання змінюють свої якісні показники, що призводить до зниження продуктивної дії активних речовин.
В лабораторії екологічної безпеки земель і якості продукції Миколаївського центру «Облдержродючість» та на кафедрі біохімії Миколаївського національного університету було проведено дослідження зміни якісних показників зразків преміксів з солями мікроелементів різних за хімічною природою у процесі зберігання в складському приміщенні на протязі 6 місяців. При вирішенні поставлених завдань було використано загальноприйняті зоотехнічні і статистичні методики досліджень.
В таблиці надано результати комплексних досліджень зміни якісних показників зразків преміксів із солями мікроелементів різних за хімічною природою після шестимісячного зберігання у складському приміщенні.
|
ПОКАЗНИКИ |
НОРМАТИВНІ ВИМОГИ |
ПРЕМІКС КС-5 |
|||
|
стандартний |
з сірчано кислими солями |
з вугле-кислими солями |
з хелатними формами |
||
|
Загальний вигляд |
Однорідна суміш, відповідає характеристиці наповнювача, без ознак цвілі і сторонніх запахів |
||||
|
Вологість не більше, % |
10,4 |
12,9 |
13,0 |
12,5 |
12,0 |
|
Залишок на ситі, не біл.% |
5.0 |
4,9 |
4,5 |
4,0 |
5,1 |
|
Вміст віт. А, млн. ІО/т |
відповідно рец. |
До 100 ІО* |
95,7тис. |
96,9тис. |
97,3тис |
|
Вміст марганцю на 1т |
відповідно рец. |
До 0,003 |
0,002 |
0,002 |
0,002 |
|
Сирий протеїн, % |
відповідно рец. |
10,1 |
10,0 |
9,5 |
9,7 |
|
Сира клітковина, % |
відповідно рец. |
7,6 |
8,5 |
9,1 |
9,8 |
|
Кальцій, г/кг |
відповідно рец. |
0,20 |
0,18 |
0,21 |
0,22 |
|
Фосфор, г/кг |
відповідно рец. |
0,09 |
0,07 |
0,08 |
0,07 |
|
Кухонна сіль, мг/кг |
відповідно рец. |
0,03 |
0,03 |
0,02 |
0,02 |
|
Загальна кислотність, од |
відповідно рец. |
6,5 |
6,9 |
5,9 |
5,7 |
*в перерахунку на каратиноїди
Встановлено, що вологість преміксів на кінець досліду становила 12,0-13,0%, перевищувала нормативну, але не була критичною. Найвищу кислотність мав премікс з сірчанокислими солями (6,9 од.), найменшу – премікс з хелатними формами (лізінатами) (5,7од.). Встановлено якісні реакції на наявність вітамінів А, Д, В2, макро- та мікроелементів. Зміну властивостей преміксів в процесі зберігання необхідно враховувати при розробці технологічних основ годівлі свиней з метою отримання високих приростів та якості виробленої продукції.
Свинарство, вип.74, 2020 О.Бітлян та ін.




