11 Jan. 2021

ЗМІНА ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРЕМІКСІВ В ПРОЦЕСІ ЗБЕРІГАННЯ

    Використання преміксів у свинарстві започатковано давно, про біологічну доцільність та економічну ефективність згодовування (БАР) в складі преміксів  свідчить багаторічна практика. Найбільш доречними у вартісному співвідношенні та складними за вмістом і насиченістю активними речовинами є премікси для свиней, особливо для молодняку. Застосування преміксів у годівлі свиней ускладнюється через необхідність урахування біохімічних особливостей регіону. Корми залежно від регіональних властивостей мають особливий склад і надлишки або нестача  окремих речовин повинні бути компенсовані складом преміксу.  В свою чергу, це потребує придбання та зберігання продукції до періоду її використання. Премікси, які містять біологічно активні речовини (БАР), надходять від виробника  в стандартизованій упаковці. Це можуть бути мішки, пакети, барабани та ін. До моменту використання при приготуванні комбікормів чи кормосумішей вони повинні зберігатися в оригінальній упаковці. Різноманітні за хімічною структурою та будовою БАР у процесі зберігання змінюють  свої якісні показники, що призводить до зниження продуктивної дії активних речовин.

    В лабораторії екологічної безпеки земель і якості продукції Миколаївського центру «Облдержродючість» та на кафедрі біохімії Миколаївського національного університету було проведено дослідження зміни якісних показників зразків преміксів з солями мікроелементів різних за хімічною природою у процесі зберігання в складському приміщенні на протязі 6 місяців. При вирішенні поставлених завдань було використано загальноприйняті зоотехнічні і статистичні методики досліджень.

    В таблиці надано результати комплексних досліджень зміни якісних показників зразків преміксів із солями мікроелементів  різних за хімічною природою після шестимісячного зберігання у складському приміщенні.

     

    ПОКАЗНИКИ

     

    НОРМАТИВНІ

    ВИМОГИ

                          ПРЕМІКС КС-5

     

    стандартний

    з сірчано кислими солями

    з вугле-кислими солями

     з хелатними формами

    Загальний  вигляд

    Однорідна суміш, відповідає характеристиці наповнювача, без ознак цвілі і сторонніх  запахів

    Вологість не більше, %

    10,4

    12,9

    13,0

    12,5

    12,0

    Залишок на ситі, не біл.%

    5.0

    4,9

    4,5

    4,0

    5,1

    Вміст віт. А, млн. ІО/т

    відповідно рец.

    До 100 ІО*

    95,7тис.

    96,9тис.

    97,3тис

    Вміст марганцю на 1т

    відповідно рец.

    До 0,003

    0,002

    0,002

    0,002

    Сирий протеїн, %

    відповідно рец.

    10,1

    10,0

    9,5

    9,7

    Сира клітковина, %

    відповідно рец.

    7,6

    8,5

    9,1

    9,8

    Кальцій, г/кг

    відповідно рец.

    0,20

    0,18

    0,21

    0,22

    Фосфор, г/кг

    відповідно рец.

    0,09

    0,07

    0,08

    0,07

    Кухонна сіль, мг/кг

    відповідно рец.

    0,03

    0,03

    0,02

    0,02

    Загальна кислотність, од

    відповідно рец.

    6,5

    6,9

    5,9

    5,7

     

    *в перерахунку на каратиноїди

    Встановлено, що вологість преміксів на кінець досліду становила 12,0-13,0%, перевищувала нормативну, але не була критичною. Найвищу кислотність мав премікс з сірчанокислими  солями (6,9 од.), найменшу – премікс з хелатними формами (лізінатами) (5,7од.). Встановлено якісні реакції на наявність вітамінів А, Д, В2, макро- та мікроелементів. Зміну властивостей преміксів в процесі зберігання необхідно враховувати при розробці технологічних основ годівлі свиней з метою отримання високих приростів та якості виробленої продукції.

    Свинарство, вип.74, 2020  О.Бітлян та ін.