ІМУНОМОДУЛЮЮЧІ ДОБАВКИ
В організмі тварин кишечник є селективно проникним бар’єром, де відбувається не тільки транспорт поживних речовин і води, але і блокування проникнення чужорідних мікроорганізмів і токсинів. Слизова оболонка кишечника містить значну кількість лімфоцитів, дендритних клітин, макрофагів і інших клітин, що забезпечують розвиток уродженої і адаптивної імунної відповіді. Для підвищення природньої резистенції і модуляції кишечного імунітету дуже важливим є збалансований раціон, наявність в кормі антиоксидантів, які перешкоджають руйнуванню клітин вільними радикалами. Також важливою мірою боротьби з імунною супресією тварин є використання речовин – нейтралізаторів мікотоксинів. Далі йдеться про деякі з речовин, яким властиві такі якості.
МОС (маннаноолігосахариди) и β-глюкани.
Бетаглюкани здатні підвищувати продукування муцину бокалоподібними клітинами кишечника, утворюючи фізичний бар’єр на шляху патогенів і токсинів. Бетаглюкани активізують фагоцитоз, стимулюють видалення з шлунково кишкового тракту патогенних бактерій, забезпечують продукування цитоксинів і проліферацію лімфоцитів, що призводить до посилення як уродженого так і набутого імунітету.
Маннаноолігосахариди (МОС) це природні імуностимулятори, окрім того вони сприяють активній адсорбції бактерій і вірусів. Кормові добавки на основі бетаглюканів і МОС виробляють з встановлених видів і штамів клітин дріжджів і водоростей, що культивуються в особливих умовах, завдяки чому клітинні стінки стають потовщеними і містять більший рівень активних компонентів, ніж організми вирощені у природньому середовищу. Ці добавки і використовують для стимулювання природньої резистентності тварин і птиці в умовах технологічних стресів, вони входять до складу нейтралізаторів мікотоксинів.
Похідні масляної кислоти.
Для підтримки бар’єрних функцій в кишечнику застосовують добавки на основі солей масляної кислоти (бутиратів), які служать джерелом енергії для клітин кишечника, стимулюють ріст і розвиток ворсинок кишечника. Бутирати здатні зменшувати запалення тканин, збільшуючи активність Т-клітин. В складі кормових добавок сьогодні використовують бутирати натрія і кальція.
Янтарна кислота - просте за своєю структурою природне утворення, яке міститься у рослинних і тваринних тканях. Вона синтезується кишечними бактеріями при пропіоновокислому бродінні з глюкози і гліцерину. Їй властиві імуностимулюючі, антиоксидантні а також адаптогенні якості.
Пептиди, нуклеінові кислоти і їх похідні. Ці речовини виявляють комплексну дію на обмінні процеси, сприяють підвищенню секреції тиреоїдних гормонів і гормонів андростанового ряду, стимулюючи ріст клітин тварин. Антимікробні пептиди (АМП) викликають загибель патогенних мікроорганізмів, а також виступають як активізатори імунних клітин.
Похідні лігніну. Лігносульфонати – солі лігносульфонових кислот в кишечнику слугують субстратом для розмноження корисної мікрофлори, сприяють підвищенню природньої резистентності організму. Лігногумати - солі гумінових і фульфових кислот. Їх фенольні компоненти посилюють фагоцитоз, стимулюють захисні сили організму. Лігногумати здатні утворювати захисну плівку на слизовій оболонці кишково-шлункового тракту, захищаючи організм тварини від інфекцій і токсинів.
Лізоцим (мурамідаза) це фермент, який приймає участь у діленні клітин і відповідає з проникальну здатність слизових у різних органах організму, він має імуномодулюючу, протизапальну антитоксичну дію. Лізоцим здатний розщеплювати глікозидні зв’язки поліаміносахаров бактеріальних пептидоглюканів. У високопродуктивних тварин рівень продукування власного лізоциму часто падає, що зменшує природній неспецифічний імунітет.
Пробіотиком називають кормову добавку у вигляді живих мікроорганізмів, які справляють позитивну дію на організм хазяїна через оптимізацію балансу мікроорганізмів у кишечнику. Внутрішня мікрофлора у тісній взаємодії з лімфоїдними клітками кишечника виконує ряд ключових функцій. Окрім створення бактеріальної плівки, що слугує додатковим захистом кишечника, пробіотичні мікроорганізми продукують амінокислоти, вітаміни, органічні кислоти, ферменти, синтезують імуномодулюючі речовини, активізуючи імунні реакції не тільки в кишечнику, а і в інших органах. В якості пробіотиків позитивно позначаються кормові дріжджі.
З інформаційних матеріалів періодики.




